Anadolija: Sandžačke partije za Vučića, građani za Jankovića 1

Rasim Ljajić i Muamer Zukorlić, pozvali su građane da glas na predsedničkim izborima daju Aleksandru Vučiću, dok Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka nije dala direktnu podršku nijednom kandidatu.

Ipak, izdvajaju Sašu Jankovića jer je, kako naglašavaju, branio prava Bošnjaka. Za njega su se većinom opredeli i građani u anketi.

Agencija Anadolija izveštava da je ova predizborna kampanja u poređenju sa prethodnim u Sandžaku protekla sa manje pompe i tenzija.

Vučić je, kao kandidat kojeg podržavaju Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) i Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića i Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka, Muamera Zukorlića, za vreme kampanje boravio u Novom Pazaru na dan otvaranja prvog atletskog stadiona, mada zvanično nije održao miting u Novom Pazaru.

Ljajić je kao domaćin svečanosti sa bine uputio poziv i molbu da se vrednuju ljudi po onome što rade. U intervjuu za lokalne medije, on je objasnio da je Vučiću dao podršku zato što očekuje nastavak unutrašnjih reformi, približavanje Srbije Evropskoj uniji i infrastrukturne projekte u Sandžaku.

Bošnjačka demokrataska zajednica (BDZ) je, iz sličnih razloga kao i Ljajićeva partija, podržala Vučićevu kandidaturu. Portparlol BDZ Sandžaka Edin Đerlek objašnjava da je odluka o podršci zasnovana na osnovu susreta Muamera Zukorlića sa Vučićem, dosadašnjih iskustava, kao i zbog toga što Vučić podržava ideju BDZ Sandžaka za dijalog, pomirenje i stabilnost u regionu.

On je dodao da je jedan od razloga podrške Vučiću njegov stav o zabrani pokušaja rušenja zgrade Fakulteta za islamske studije.

Poslanik i funkcioner SDA Sandžaka Enis Imamović kaže da su NATO, EU integracije, rezolucija o Srebrenici, kao i status Bošnjaka i Sandžaka bili neki od uslova koje su postavili pred predsedničke kandidate i da su se neki od njih opredelili pozitivno, ali u svojim kampanjama nisu dali jasan stav.

“Zbog toga smo mi na Predsedništvu stranke razmatrali i doneli stav da se nisu stekli uslovi da se kao stranka uključimo u kampanju nekog od predsedničkih kandidata i da kao stranka pozovemo građane da glasaju za njih. Ono što znamo je da su kandidati poput Saše Jankovića, u svom prethodnom angažmanu imali dobru saradnju sa Bošnjačkim nacionalnim većem i da su na dobar način zastupali prava i interese bošnjačkog naroda”, rekao je Imamović.

U Novom Pazaru nekoliko dana pred izlazak na birališta, atmosfera ukazuje da je izborna kampanja ušla u završnicu, piše Anadolija. Svetleći bilbordi sa likom Vučića postavljeni su i u samom centru. Na vidnim mestima postavljeni su i plakati Saše Jankovića, kandidata koji važi kao “građanska opcija”.

Iako se po intenzitetu kampanje i zastupljenosti u medijima stiče drugačiji utisak, većina građana Novog Pazara u anketi za Anadoliju rekla je da će glasati za građansku opciju.

Privatni poduzetnik Izet Kavazović kaže da i od ovih izbora ne očekuje mnogo i da su izbori postali “klasična demagogija”.

“Kao pripadnici nacionalne manjine moramo glasati za nekog ko je za građansku opciju. To je jedini okvir u kojem bi mogli normalno da živimo”, smatra Kavazović i dodaje da broj onih koji će glasati za Ljubišu Preletačevića pokazati koliko su izboru u Srbiji ozbiljni.

Za Preletačevića će, pak, glasati Sulejman Durević, 30-godišnjak iz Novog Pazara. Novopazarac Bako Šušević, na pitanje za koga će glasati, odgovara da je to tajna i da će ovi izbori doneti boljitak. “Verujem u boljitak, boljitak celom gradu i našem narodu, kao i našoj zemlji”, rekao je Šušević.

Student elektrotehnike na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, Damir Hubanić, kaže da će glasati za Sašu Jankovića i građansku opciju zbog toga što, kako navodi, po prvi put ne glasa protiv nikoga.

“Znam da je sve poskupelo, a plate sve manje. Fakat je da se lošije živi. Svako ko drugačije kaže, laže”, poručuje Damir.

Penzioneri Safet Krkmišević i Iljas Tule Tutić takođe odgovaraju da će svoj glas dati Jankoviću.

“Građanska inicijativa, građanska opcija odgovara. Došlo je vreme da se partijske stvari zanemare. Kad džep ne može da napreduje, ne napreduje ništa drugo”, izričit je bio Safet, nekadašnji radnik fabrike Raška.

“Prvi čovek posle Zorana Đinđića je Saša Janković, podseća me na njega. Ne gleda na nacionalizam, ne vara, ne obećava”, smatra Tutić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari