Analitičar: SAD nisu zainteresovane da se ošteti Kosovo 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Amerika nije zainteresovana da se ukidanjem takse ošteti Kosovo, Vlada bi trebalo da reaguje na zahtev o ukidanju takse, ali uz odredjene uslove, ocenio je politički analitičar Imer Muškoljaj.

„Ako se zahteva suspenzija takse zbog toga što dovodimo u opasnost odnose sa Amerikom, institucije treba da je suspenduju, ali na određeno vreme i sa jasnim očekivanjima šta će učiniti Srbija. Sve treba da se okonča garancijama za priznanje ili reciprocitet“, kazao je Muškoljaj za prištinsku agenciju Telelgrafi.com.

I politički analitičar Ramuš Tahiri kaže da očekuje pozitivne reakcije Kosova na zahteve SAD.

„Institucije Kosova treba da poslušaju SAD, ne zato što su servilne već što su principijelne. U trenutku kada mi dođemo u sukob sa Amerikom, mi smo loša država“, smatra Tahiri.

Tahiri ne odbacuje i mogućnost da posle izjava premijera Ramuša Haradinaja i zamenika premijera Envera Hodžaja, Vlada ne ukine takse.

„Mislim da Kosovo neće ukinuti takse imajući u vidu da Enver Hodžaj kaže da imaju druge ‘kreativne’ ideje protiv Srbije. Mi ćemo imati sankcije, jer je Amerika velika demokratija i nikada se nije dogodilo da EU povlači svoje predloge“, kazao je Tahiri.

Američka ambasada u Prištini je danas saopštila da je pogrešna pretpostavka da Kosovo može da preduzima akcije suprotne interesima SAD bez posledica.

Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje „sveobuhvatnog i obostrano korisnog“ sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD.

„Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje dijalogu. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere“, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uspešno samo u partnerstvu sa SAD, a da su akcije koje ruše dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse suprotne interesima Vašingtona.

Istovremeno je premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas posle sednice Vlade Kosova da se o ekonomiji ne može odlučivati odvojeno od pitanja priznanja Kosova od strane Srbije.

On je posle sednice Vlade rekao da je komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu predložio da pripremi rešenje za poglavlje o ekonomiji, ali je naglasio da se o tome ne može odlučivati odvojeno.

Kazao je da je Kosovo predvidelo mogućnost da ukoliko se pripreme sva poglavlja za sporazum Kosova i Srbije, i ukoliko ocene da postoji osnova za postizanje sporazuma, bili bi spremni da suspenduju odluku o carini, zarad održavanja konferencije na kojoj bi se potpisao sporazum o priznanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari