Analiza: Kako će upad u RTS uticati na odziv građana na subotnji protest

"Bunt neće biti masovniji, ali će biti energičniji"

Ostavite komentar


  1. Koji je smisao ovakvog „prognozirajuceg“ teksta? Sta se zeli postici kod citalaca? Dvoumljenje da li nesto vredi ili ne vredi? Ili mozda da se diskretno utice na obesmisljavanje demostracija? Zasto je bitno sta misli Pajic, direktor samo jedne od agencija za nekakvuj statistiku? Ili jos bolje Bojan Klacar? Pa CESID je iznedrio Marka Blagojevica. Nemojte da citaoci pomisle da se „Danas“ preokrenuo u list sa pokusajem tihog uticaja na smanjivanje energije medju demonstrantima.Posebno me ovo intrigira, jer g-dina glavnog urednika Vaseg lista prepoznajem kao prilicno jasno opredeljenog kriticara ove devijantne tvorevine od nase drzave. I dalje ima puno kolebljivih koji bi mozda setali ali nisu nasli svoje razloge. Nisu razlozi samo prazan stomak. Mislim da su tekstovi ovakve vrste puko trosenje prostora, a mogu imati vrlo negativan uticaj na posvecenost promenama.
    P.S. sve ovo cita i onaj kome je stalo da vlada do beskonacnosti i naravno da kombinuje i analizira i smislja razne nacine da obesmisli svaki vid pobune i tekstovi ovakve vrste mu itekako idu na ruku

  2. Za ovaj put vaznije od broja okupljenih je ko ce govoriti i sta ce reci o Bosku i Jeremicu. I jos vaznije ko nece govoriti i sta nece reci o Bosku i Jeremicu. Mi nismo „1 od 5 miliona nacionalista“. Ako nam je dobro, onda nista. Ali ako neko ponovo zeli da izradi nas gradjane kojima je dosta nacionalizma i da nas tretiraju kao sledbenike a ne samostalna bica – opet dobro, i opet nista. Za neispravnu procenu nece nam Vucic biti kriv.

  3. Ako budu puštali novu pjesmu Adnana Jakupovića „Pješke“ neće se smanjiti broj učesnika, a ako Ado bude još održao i koncert onda će ih doći još više na proteste!

  4. Jedno je vidljivo. Nedostatak ideja koje kumuliraju smislenu energiju kod iskrenih protestanta. Znači problem je u osmišljavanji stimulativnih akcija koje bi dale makar kakve rezultate.

    1. Zašto niste predložili neku ideju, ako je jedno vidljivo? Zašto niste nešto osmislili i predložili organizatorima protesta?

  5. Ono najteže a istovremeno i najvažnije je da se ostvari SINERGIJA govornika i primaoca poruke. Tu je glavni problem. Setite se, vi stariji, Vuka Draškovića i mase. On je zaista bio gospodar trgova. Takva komunikacija nije se više nikad ponovila. Danas treba takva harizma, navno i uslovi.

  6. ja ne znam za ovaj vikend ali od sledećeg će se povećati broj ljudi na protestu koji su za radikalizaciju. pošto je ovaj protest posvećen pomenu nastradalim prilikom bombardovanja ne verujem da će biti nekih žešćih poteza ni opozicije ni vlasti.

  7. Protesti (protestanti) još nisu sazreli. Građani koji su izašli na ulice imaju zajedničku muku i to nas okuplja ali raznorodnost političkih ideja je nešto što ne može da nas potpuno ujedini u načinu delovanja. Većina građanski orjentisanih učesnika je za mirne proteste i za prepuštanje vođstva demokratski orjentisanim ljudima (grupi ili nekolicini) koji su počeli da se ističu (glumci, profesori, političari…), dok oni koji se predstavljaju (ne moraju to zaista da jesu) kao tvrdi nacionalisti, više naginju agresivnijem pristupu i radije bi prihvatili jednog jakog vođu koji bi ih odveo u boljitak. Praksa je pokazala da takvi „žestoki i jaki“ pojedinci samo na rečima menjaju društveno uređenje (sistem) a da posle kraćeg poboljšanja vraćaju društvo u kolotečinu otaljavanja poslova. Kada se kod većine učesnika protesta kristališe većinska želja i opredeljenje moći će da se očekuje promena načina delovanja protestanata. Dotle, koračajmo u što većem broju. Mi (građani) će mo se osećati ponosniji (i postaćemo sve brojniji) a vlast će morati da ustukne, kad tad.

    1. Ja vas „gradjane“ ne razumem, evo ja sam isto iz Beograda i jesam za radikalizaciju, pogledajte francusku, sta je problem? Mrzi vas da pijete suzavac i da se borite za svoja prava kako dolikuje?

  8. Upada nije bilo već su ušli u zgradu jeste u ne uobičajeno vreme ali zar je to zaslužilo toliko mučenje i držanje nekih bez vode.Ušli su u svoje da pitaju zašto tamošnji zaposleni ne rade svoj posao, a plate znaju da uzmu iako nisu zasluženeA što se tiče protesta ovog puta će biti masovniji jer će se pojaviti mnogi koji su dosada bili neutralni .Zato što su videli kako mogu da se provedu ako slučajno udju tamo gde nekim silnicima to ne odgovara.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.