Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je “potpuno nebitno” ko je u novoj Vladi Srbije i da iza svih ministara stoji predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić. Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić kaže da ne razume zašto se opozicija buni što u vladi ima čak 28 ministara – on bi, kako je rekao, voleo da ima 100 ministara, da se vidi koliko imamo karijerista, koliko ucenjenih…

“Sve što će se dešavati kad je u pitanju ta vlada – to su puki izvršioci”, rekao je Čupić u emisiji Newsnight na televiziji N1.

Članove vlade podelio je u tri kategorije – karijeristi, poslušnici i ucenjeni.

Karijeristi su nestranačke ličnosti, stručni u svojim poljima ali bez savesti, koji pristaju da budu “puki izvršitelji”. To su oni, kaže, koji slušaju kada poslanik SNS Milenko Jovanov kaže “ne solirajte – znači, samo šta im se naredi”.

“Zamislite profesore univerziteta koji to prihvate i ćute – e to su ti karijeristi”, rekao je Čupić.

Drugi deo vlade čine poslušnici koji su u odanosti do kraja provereni, i među njima je i premijerka Ana Brnabić, kaže bivši profesor.

Na kraju, tu su oni “ucenjeni”, koji “imaju podatke jedni o drugima”.

Upitan o tome kako sa istoka i zapada možda gledaju na sastav vlade, Dragomir Anđelković kaže da najviši vrh Rusije i Zapada ne gleda u ministre već u Vučića.

Za predsednika Srbije kaže da balansira tako što “daje nešto, malo Rusiji, malo Zapadu”, i da će politika Vučića dovesti do toga da će “svi stubovi odbrane Kosova da se uruše”.

“Branimo, ne da se odbranimo, nego da se kupi vreme – to nije način”, rekao je on, uz ocenu da Vučič to radi kako bi sačuvao vlast, a ne Kosovo.

Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Čedomir Čupić kaže da to zna samo Vučić i “oni sa kojima on pregovara”.

“Njega samo interesuje vlast, on se pred građanima prikazuje da je žrtva, međutim nikad se ne žrtvuje”, kaže Čupić.

Govoreći o tome što je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije bio u Beogradu, i što je ruski ambasador zamolio da Srbija ne učestvuje u sastanku Krimske platforme u Zagrebu, Anđelković kaže da je veći problem od posete ruskog zvaničnika to što se poseta krila.

On smatra da Vučić iza zatvorenih vrata i Rusima i Zapadu govori “ono što vole da čuju”.

Za ministre koji su zastupali proruske ili prozapadne stavove kaže da su to radili uz “mig” Vučića.

“Neki ljudi u vladi dobiju zadatak da zastupaju ove ili one stavove… Ali ne verujem da oni sami zastupaju te stavove, ako ne dobiju od njega ‘zeleno svetlo’”, rekao je on.

Čupić: Tribina na FPN teška zloupotreba

Upitan da prokomentariše desničarsku tribinu „Srpski identitet između prošlosti i budućnosti“, koja je održana na FPN-u, penzionisani profesor Čupić kaže da se radi o teškoj zlouptrebi akademske zajednice.

On je osudio što se to omogućava “raznim studentskim organizacijama iza kojih verovatno stoje određeni profesori i određene politike”.

“To je uništavanje akademskog studentskog života… Oni su tu da uče, da saznaju i da se bave pitanjima unutar svoje organizacije koje se bave kvalitetom studiranja”, rekao je Čupić.

On je ocenio da je to “neprimereno univerzitetu”.

Tribina je privukla određenu pažnju na društvenim mrežama nakon što se proširio video snimak guslanja u sali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari