Anđelković: U finišu izborne kampanje Vučić daje autogol 1foto FoNet/Medija centar

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da Aleksandar Vučić, tvrdnjom da će ostvariti bolji rezultat nego na prošlim izborima, najavljuje izbornu krađu 17. decembra.

Anđelković je agenciji Beta kazao da u finišu izborne kampanje Vučić daje autogol najavom da će njegova lista ostvariti pobedu veću nego ikad ranije.

„Takve najave odudaraju od trendova i ozbiljnih analiza, što nagoveštava da će namestiti izborne rezultate. Vučić time priziva narodni bunt koji bi bio veći nego posle zločina u ‘Ribnikaru’ i Mladenovcu. Iz iracionalne želje da po svaku cenu sačuva vlast, on sada doliva ulje na vatru“, upozorio je Anđelković.

Prema njegovim rečima, Vučić nikada nije imao kredibilitet predsednika svih građana Srbije, a sada je i zakonom sporno njegovo političko angažovanje.

„Ranije je predvodio izborne liste kao predsednik Srpske napredne stranke (SNS). Sad više nije predsednik stranke a vodi stranačku kampanju, iako bi po Ustavu trebalo da bude simbol jedinstva u državi. Vučić je pogazio sva ustavna ovlašćenja. On kao predsednik države ne može da predvodi stranačku listu, jer više nije predsednik stranke“, objasnio je Anđelković.

Dodao je da se Vučić drži principa da „sila rešava sve, a ne zakon“.

„Vučić se uvek ponašao kao partijski i selektivno orijentisan predsednik republike, koji je veliki deo ne samo oponenata već i građana optuživao da su izdajnici i neprijatelji zemlje. On politiku doživljava kao verbalni građanski rat i ponaša se kao da je lider iz feudalnog perioda, a ne iz post modernog doba“, naglasio je analitičar.

Predsednik Srbije, koji je i nosilac liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, u više navrata je kazao da će ta lista ostvariti bolji izborni rezultat nego na prethodnim izborima i da joj za formiranje vlade neće biti potrebna ni podrška Socijalističke partije Srbije.

Na parlamentarnim izborima održanim 2022. godine SNS je osvojila 44,27 odsto glasova, odnosno 120 mandata.

Kandidat za poslanika na listi „Srbija protiv nasilja“ Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je opozicija spremna za situaciju da se izborna volja građana brani na ulicama.

„Ali uveren sam da će građani 17. decembra izaći na ulice da slave pobedu nad vlašću SNS-a, a ne da se bune protiv rezultata“, rekao je Jovanović medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari