Anke Konrad: U doba kada se u Evropi ponovo vodi rat, potrebna nam je hrabrost

Ostavite komentar


  1. Potrebna vam je hrabrost da priznate da ste pogrešili kad ste gurali raspad Jugoslavije podrškom svakom separatizmu, a pogotovo kad ste na kraju pohitali da brže-bolje ekspresno priznate nezavisnost Kosova* uprkos zvanično proklamovanoj politici „standardi pre statusa“.

    Pa hajde najzad, prikupite tu hrabrost, uradite pravu stvar. Ne zbog Srbije/Kosova* nego zbog vašeg sopstvenog kredibiliteta, koji je definitivno u nokautu, pogotovo odkad se razotkrila i kvarna igra sa sporazumima iz Minska…

  2. Уочи 33. годишњице уједињења Немачке, социолошка агенција Форса објавила је резултате истраживања о осећањима источних Немаца. Резултати су се показали шокантним за посматраче утицајних немачких листова (Die Zeit, Handelsblatt, Süddeutsche Zeitung, TAZ, MünchnerMerkur) и били су у јасној супротности са оптимистичким изјавама немачког руководства. Према већини источних Немаца, није дошло до приближавања Запада и Истока Немачке. Напротив, културни и вредносни јаз се интензивирао по готово свим питањима, пре свега у вези са Русијом. То значи да наслеђе ДДР-а и пријатељства са Совјетским Савезом настављају да живе у срцима и умовима Источних Немаца. Посебно негативно оцењују резултате поновног уједињења средовечни и старији Немци: у Источној Немачкој је 75% анкетираних било овако, а у земљи у целини – 69%
    Негативни ставови према Западу формирани су и због уништења источнонемачке политичке и научне елите. Након уједињења, скоро сви су били подвргнути „професионалној забрани“ (Беруфсвербот). До краја 90-их година прошлог века отпуштено је 60% научног особља у високошколским установама у Источној Немачкој. Ово је био озбиљан ударац за запослене и њихове породице. Дискриминација источних Немаца траје до данас: само 13,5% званичника и политичара средњег и високог нивоа у Немачкој (у министарствима, влади, Бундестагу итд.) представља Источну Немачку.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.