Anke Konrad: U doba kada se u Evropi ponovo vodi rat, potrebna nam je hrabrost 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

U doba kada se u Evropi ponovo vodi rat, kada smo upravo proživeli globalnu pandemiju, u doba koje više nego ikada traži da se suočimo sa izazovima klimatskih promena, potrebna nam je hrabrost, koju su imali oni ljudi koji su pre 34 godine izašli na ulice i tražili nemačko jedinstvo, poručila je večeras ambasadorka Nemačke Anke Konrad.

Da bismo mogli izaći na kraj sa sadašnjim i budućim izazovima, potrebna su nam partnerstva, globalna i regionalna i tu računamo na Srbiju, istakla je ona na svečanosti povodom Dana nemačkog jedinstva.

Konrad je dodala da se Nemačka angažuje u Srbiji, ali pre svega sa Srbijom i brojnim partnerima u vladi, opštinama i civilnom društvu.

Naša podrška održivom snabdevanju energijom, čistom vazduhu i čistoj pijaćoj vodi, studiranju u Nemačkoj i saradnji visokoškolskih ustanova, malim i srednjim preduzećima, jačanju dualnog obrazovanja, zapošljavanju marginalizovanih grupa, kao i investicija nemačkih kompanija, dodala je ona.

Konrad je rekla da je njena zemlja savetovala Srbiju u obimnoj reformi pravosuđa, a angažovana je u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Pristupanje Srbije Evropskoj uniji nam je važan cilj, a mi ćemo Srbiju aktivno podržavati u njenim sopstvenim naporima, najavila je ambasadorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari