Milan AntonijevićFoto: FoNet/ Božana Pavlica

Pravnik Milan Antonijević ocenio je danas, povodom najava o mogućim privremenim izborima, da u Srbiji „nema prevremenih već povremenih izbora“, te da bi bilo kontraproduktivno,“ u ovom trenutku“, na takav način reagovati, na krizu.

On je za Insajder tako odgovorio na pitanje „da li bi moguće raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji, koji se od juče spominju, moglo da odloži postizanje sporazuma (po francusko nemačkom predlogu oko Kosova) i njegovu primenu“.

„U Srbiji mi nemamo prevremene, mi imamo povremene izbore i mislim da oni u svakom slučaju usporavaju i proces evropskih integracija i neke dogovore koji su sprovedeni i meni bi zaista bilo kontraproduktivno u ovom trenutku, na takav način reagovati na krizu koja postoji”, kazao je on.

Posle jučerašnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je da prihvata francusko-nemački predlog o sveobuhvatnom sporazumu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, posle sinoćnjeg sastanka sa Lajčakom samo napisao: „Razgovor je bio otvoren i prijateljski“.

Iako se o predlogu Francuske i Nemačke priča još od septembra, detalji nisu poznati javnosti, podsetio je Insajder.

Antonijević je, tim povodom ocenio da je „u ovom trenutku“ kontraproduktivno da javnost zna detalje predloga sporazuma o Kosovu.

„Do trenutka dok ne postoji politička volja i na jednoj i na drugoj strani, mislim da bi bilo kontraproduktivno otvarati bilo koje detalje, ali kada se formira ovakva politička volja i na jednoj i na drugoj strani,…možemo negde govoritii više o detaljima i naravno kao javnost, zauzeti stav prema onome što se nalazi u samom papiru“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, do toga bi trebalo da dodje i nakon rasprave u srpskom parlamentu i „nakon onoga što sledu u kosovskom parlamentu“.

„EU, kada pregovara, ona to radi na jedan prilično otvoren način, tako da verujem da će i ovaj sporazum biti u pravovreme predstavljen i našoj i javnosti na Kosovu“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari