Apel osude ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regionu potpisalo 120 javnih ličnosti

Ostavite komentar


  1. He,he,he…Pa da nije smešan, apel bi bio jadan! Dezintegratori svega srpskog u proteklih 30 godina nastavljaju sa propagandom u svom maniru!

  2. Zanimljiv konkest, za koji nisam siguran da su ga popisnici razumeli. Mislim da pomenutim na spisku, „i drugim“ nedostaje logika i analitika kao dva vazna alata svakog intelektualca, sto bi trebalo da ukljucuje i ovih „120“.
    Iz vasih novinarskih kratkih citata ispada da je neprihvatljiv „zakon o verskim slobodama“ sporan zato sto postoji „…politička, crkvena i medijska kampanja dezinformacija iz Beograda…“ Samouvazena gospodo od 120 intelektualaca, sporni zakon je delo Vlade CG na celu sa Predsednikom Markovicem i Predsednikom Djukanovicem, koji uzgred budi receno uziva u bezbednosti ekskluzivnog hotela u Majamiju dok salje vatrogasce i policiju na vernike koji protestvuju. Razmislite glavom, a ne novcanikom o posledicno-uzrocnim vezama protesta vernika Srpske Pravoslavne Crkve. Nije to toliko tesko shavtiti, doduse malo je bolno za vas potkupljivi ego.

    1. Hoćete da kažete, (omiljena floskula našeg predsednika na brojnim konferencijama za novinare kada mu ne paše pitanje pa bi da ga razvodni i promeni kontekst), da su svi ovi (njih, za sada 120 intelektualaca) toliko neiskusni, neinformisani, loši logičari ili analitičari, ili, da budem grub, zaista blesavi i ne uviđaju šta se ‘iza brega valja’ i da su potpisali nešto u šta i sami nisu ubeđeni? Uz to, degutantno je, i neprimereno, glede mnogih uglova, svima njima podmetati…. ‘razmišljanje novčanikom’ i, u skladu sa tim, pominjati ‘potkupljivi ego’. Ovakva opažanja, poput ovog Vašeg, upravo govore o poenti i potrebi da se pomenuti apel uputi kako bi se izbegle opasne posledice dok ne bude (kako nas bliža istorija uči) kasno. Jednostavno neko mora da ‘stane na loptu’ i smiri doživljaje.

      1. Za ovo sto je napisala gazdarica Biserko a podtzali njeni podanici dstvarno treba „suva“ inteligencija jer objasniti neobjasnjivo i fasizam predstaviti kao idbranubdrzavnog je matricabiz 90 a finansirana iz zapadnih ambasada.

      2. @Djuka A.

        Svima je poznata Sonja Biserko koja je inicijator ovog „apela“, ko je ona, sta radi zadnjih godina ili ko su Mesic, Vlasi, i ostali, tako da…

      3. @Djuka A.

        Ti, ili si se juce spustio na Zemlju pa jos ne znas ko su Sonja Biserko i ostale „moralne i intelektualne gromade“ sa spiska ili te opasno drma srbofobija te navijas za svakoga ko je protiv Srba ma ko bio u pitanju ili su te angazovali da u zamenu za burek pises komentarcice u korist gore pomenutog drustvanceta.

        1. Pošto se sve replike na moj komentar bave Sonjom Biserko sumnjam da je iste napisalo isto lice pod različitim pseudonimima i to me ne čudi. Čudi me što ste se svi uhvatili za Biserko, a ne, recimo, i za ostalih 119 intelektualaca koji su stavili potpis na ovaj apel. Ne ‘drma me srbofobija’ i ne ‘navijam’ za nikoga, niti protiv koga, a još manje da me je neko angažovao za bilo šta u životu, ponajmanje za ‘burek’ (valjda je do bolja opcija koju mi nudite od popularnog sendviča) već zdravorazumski razmišljam i pokušavam da skontam u čemu je poenta (istorijski dokazano) da večito vučemo pogrešne poteze, zašto smo toliko zatucani u nadgornjavanjima, nadmudrivanjima, što se ne ugledamo na pristojni svet, zašto smo inadžije sa željom da prkosimo svemu i svačemu,………….i dokle ćemo da radimo u korist svoje štete? Zašto smo toliko netatktični, nerazumni, raspojasani, nepristojni, što večito izigravamo nevinašca i pametnjakoviće uzdižući sebe u nebeske visine i zašto pokazujemo mišiće posebno prema onima slabijima od nas? Zašto se uvek, i iznova, bavimo posledicama, a veoma, veoma, retko uzrocima i kada ćemo izvući pouke iz sopstvenih grešaka i brljotina koje su nam se bezbroj puta obijale o glavu. Mnogo je toga – zašto!
          I pored svega, želim svima vama, svim ljudima dobre volje i Uredništvu cenjenog dnevnika „Danas“ puno dobrog zdravlja, sreće, mira, spokoja, razuma u Novoj 2020. godini!

          1. @Djuka A.

            Dobro, ne drma te samo srbofobija nego i stokholmski sindrom. Suvisno je nabrajati dalje od Sonje Biserko jer su i ostali u toj kategoriji „intelektualaca“. Nego, sta to „pristojni svet“ radi kada neko pokusava da prisvoji nesto sto oni smatraju za svoje kao sto Milo Djukanovic preko ovog zakona pokusava da prepise imovinu SPC-a na svoju „crkvu“? Englezi su npr. poslali desetine vojnih brodova i zapoceli rat sa Argentinom zbog jednog ostrva na kojem je vise bilo ovaca nego ljudi. Slovenci decenijama blokiraju Hrvatsku zbog nekoliko litara mora i par kvadrata zemlje. Prosvetli nas sta bi to Srbija trebala da uradi?

          2. @Dejan: Pošto vidim da smo prešli na „ti“, mada se ne sećam da smo zajedno išli u vrtić i pikali lopte na poljančetu, o čuvanju ovaca i da ne pričam, hoću nešto, na isteku prvog dana u ovoj Novoj godini, da ti kažem. Pokušaću najkraće. Dejane ljudino, ne brigaj ti od mene „korisnog idiota“ (ne razumem zašto nisi napisao pun pridev nego sa tačkicama) jer ja matoro govedo (sam sebe častim ovom’ titulom’) pri kraju životnog veka ne mogu tebe ničim ugroziti niti bih, ne samo tebi već i bilo kome to učinio, nego malo više pažnje obrati na tvoje neposredno okruženje i, umesto što ovde troluješ zdravorazumske komentare, uključi mozak, skini paučinu sa očiju, pokušaj da budeš nepristrasan prema sebi, smanji doživljaje, razmišljaj realno,……………i, usput, pročitaj nešto korisno. Sve ovo će ti biti preduslov da budeš dobar čovek koji je koristan društvu i samom sebi. I na kraju još jedan savet: uvek počisti svoje dvoršte pre nego što baciš oko u tuđe. Dobro zdravlje!

          3. Posto si Korisni Idiot i imas puno godina kap ja onda su trebali da te nauce da se okrenes oko sebe ne podrzavaz americki imperijalni fasizam i dogadjaje iz 90 vidis ne svojim kukaviclukom i sakrivanjem vec bi trebao da budes ponasan na Srbe ato su istali jos jednom protiv svetskog zla a koje ti tako mator podrzavas a ne mislis kolikp sramotis i decu i unukeni zemlju po kojoj gazis.Ajd u zdravlje ako nekad avratia na Dorcol voljan sam sa „cestitom“ starinom popiti kafu.

          4. @Dejan: Retko sam u svom dugom životu pravio veće previde i greške, ali sam sada potpuno omašio. Mislio sam, naime, da si ti drugačija osoba od one kako si se sada (u zadnjem odgovoru meni) predstavio. Žao me te je, iskreno, ali ti ne mogu pomoći. Šta da ti kažem, živeti sa takvim opterećenjima, zabludama, razmišljanjima tuđom glavom, indoktriniranim mozgom, slepim i ograničenim gledištima i koječega još nije lako i ogromna je presija na, inače i u suštini, kratak život. Mimo svega, želim ti svako dobro, ali zaista i iskreno ili ‘Ajd u zdravlje’ kako reče ti!! P.S. Izvinjavam se publikumu „Danas“-a na ovom (podužem i uzaludnom) polemisanju sa Dejanom.
            Pozdrav Redakciji portala „Danas“!

  3. Sve moj do mojega. Srbi svima krivi kad im nista dobro ne ide, i zato prebacuju krivicu na Stbe. Njegos je rekao i napisao “ Kojoj ovci runo smeta, tu nema ni runa ni ovce“ . Kada je „Stara Hercegovina“ Niksic sa okolinom usla u sastav Crne Gore? Da ce ona biti vracena sada Republici Srbskoj?

  4. ….nego, jel potpisala Sneža….ništa bez loze Čongradinske ne važi. Ako nje nema, džaba vam apel!

  5. Iz teksta se vidi da se, čini se, radi o ogoljenoj PODMETAČINI LAŽNIH činjenica i zlonamernih ocena i zaključaka, a sve protiv Srbije (podmetačina je i da je samo zvanični Bgd, tj. vlast u pitanju).

    Od ovakvih istih (a ima sa stažom – Kučan, Mesić, Biserko, itd, itd) smo IZGUBLILI, pre svega, medijski rat tokom raspada Yu. Ovog puta to ne sme da nam se desi, te zbog ove lažne optužbe treba
    ODMAH podići najširu moguću UZBUNU u Srbiji.

    Svi bitni za rasčišćavanje previranja u CG MOLIMO da se POKRENU. Da se rasčiste odnosi sa ovakvim skupinama drugosrbijanaca, mrzitelja Srba, medjunarodnih mešetara, itd, itd: Prema tome, očekujemo da se pokrenu i dejstvuju:
    1. Državni organi, sa posebnim osvrtom na Ministarstvo inostranih poslova i one zadužene za propagandu,
    2. Istoričari,
    3. Sociolozi,
    4. Politikolozi
    5. Intelektualci svih profila,
    6. MEDIJI: štampani, TV i radio, Internet, …, svi. Tabloidi da prekinu ODMAH sa senzacionalističkim izveštavanjem. Samo činjenice, bez lažnih vesti i podmetanja.

    Očekujemo korektnu i odmerenu ali ubedljivu propagandu.
    Očekujemo besprekidno delovanje na medjunarodnom planu,
    Očekujemo studije, analize, dokaze stvarnog stanja stvari i kvalitetnih rešenja, da bi nam to bio orijentir u Srbiji a i Srbima u CG i drugde.

    Mi gradjani treba da težimo da se očuva mir i da ne izazivamo, nikako, belosvetske muljatore da nam zbog bilo kog postupka tovare na pleća i ono što je podmetačina.

    Srbija se odbraniti MORA.

    1. Pa svi koje si nabrojao već odavno djstvuju po Crnoj Gori, i pripremaju teren za dogašanje naroda, koje će biti podržano i vojno, kada se za to steknu uslovi. Srećom po Srbe i Crnogorce, taj trenutak nikada neće doći. Srbija i dalje itekako aktivno vodi medijski rato protiv skoro svih susednih zemalja, o lupetanju njenih najviših zvaničnika ne treba trošiti reči, a to će najskuplje koštati upravo Srbiju njene građane, a ne ku**tresine iz SANU, SPC, medija i organizacija za odbranu vascelog zaklanog SrBstva, koji su na toj „odbrani“ stekli pozamašan kapital. Srbija se odbbraniti MORA, ali ne od Crne Gore ili ovih 120 potpisnika, već od njenih „nacionalnih perjanica“ i fašista iz kruga dvojke.

  6. Gde se skupiše ove moralne gromade? O državljanima bivših SFRJ republika ništa novo i neočekivano , ono doduše nije neošekivano ni od ovih „naših“ ali je sramotno. Evo možda sam ja nacionalno ostrašćen,verski netlorentan , pa bih molio nek mi neko „objektivan“ obrazloži gde je u ovim događanjima umešan Beograd,što vlast ,što opozicija .Pitao bih navedene „veličine“ da li bi u slučaju da(ne daj Bože) država Srbija prepiše motenegrinski zakon i primeni ga na pripadnike neke manjine i njihove crkve , a oni se pobune to bio nedemokratski čin te manjine i atak na državu Srbiju?

  7. Ima jedna scena u TV. seriji,,Djekna“kaf Leposava pita Radosava,, A koja sam ja Radosave“da bi proverila njegovo duševno zdravlje.,,Bog s tobom Ljeposava“ odgovori joj Radosav.Tako ja pitam ovu grupaciju,,A koji sam ja?“Ili ko sam ustvari ,,Jasno sebe ne razlikujem od drugih onda moram u duševnu bolnicu.Ali,ja sam svestan da nisam onaj drugi(albanac,hrvat,francuz).Oni bi da nas sve liše našeg,,Ja“(mnoge su već lisili)pa da nas strpaju u ludacke kosulje i pravac u azil za umobolne.To treba da očekuju svi oni koji slušaju šta ovi govore. To su potencijalni zlikovci.Radenko

  8. Srbija nije u ratu ..tako je govorio Sloba 90-ih..Danas se njegovi naslednici takođe prave ludi ali kako vidim provaljeni su ..
    Naivni su oni ,koji kao brane svetinje ..Šta će Milu svetinje,,, njega interesuje veliki kapital koji se obrće ..kažu da ostrog zarađuje 50 mil eura godisnje
    nikom ne polažu racune niti plaćaju porez ..da je sreće plaćali bi i naša crkva a ne da živi u raskoši ..da se malo približi narodu da vide perspektivu iz punta a ne iz audija i dzipa
    Čudi me i ova opozicija vlast ćuti a oni kao nešto se bune ali to oped opravdava moju teoriju da svi rade za Vućića…
    I još da dodam ,bravo za Mila on vodo svoj narod u EU a mi ostajemo ovde u rezervatu sa sebi sličnima

  9. Čekaj bre kokainci i aspirinci pa zar u Crnoj Gori nije ugrozena imovina Srpske pravoslavne crkve i ljudska i verska prava tamosnjih Srba. Kakvo sad ugrozavanje mira i stabilnosti u Crnoj Gori od nekih drugih sem od Milovih mafijasa. Pa to je cak i on priznao, jer je pobegao cak u Majami da ne bi bio u zemlji za vreme usvajanja spornog zakona.
    Zna Milo kakvu je corbu zaprzio pa pobego s lica mesta, a sad naso neke kobajagi “ LICNOSTI“ za po 100 evra da mu potpisuju LAZNI ALIBI. Jeftini bednici su izgubili svaku orjentaciju, i vazda vicu da im je za sve kriv Slobodan Milosevic. Pa naravno da je Milosevic kriv, ali to nije razlog da podrzavaju otimacinu imovine i narusavanje verskih prava Srba u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve, posebno sada kada jasno mozemo da vifimo da se Milosevic ne pojavljuje na televiziji, i kada je barem kako je to Haski tribunal saopstio od 2006. Godine zvanicno mrtav.
    Nadjite bre novi i bolji alibi za Mila.

  10. Na leto treba otići „BESPLATNO“ u Crnu Goru, pa se namnožilo grebatora. Samo se ne zba kojim će redom i po zasluzi letovati.

  11. Eeee…drsgi nas predsednice!!!Jel to vas prozivaju oni koji su na vasem platnom spisku..Ceda,Canak,Basara…da li je to moguce dragi nas presednice???Razumem frustraciju Srpskih ne prijatelja kao sto su mnogi sa spiska…kao sto su Mesic…Silajdzic…ali oni su oni..i nikada nisu bili nasi!Sta ovo bi sa Cedom,Cankom,Basaron…????Da ste malo hrabar covek opleli bi ste po njima i te kako…a najvise po Milu Djukanovicu mafijasu i danasnjrm najvecem mrzitelju Srba i Srbije!!!Ali vi dragi predsednice NE SMETE!!!Zato mi mali smemo…”Milo lopove,ne damo ti svetinje”…!!!!

  12. Hajde da zamolimo drugosrbijance iz grupe ovih „intelektualnih gromada“ da javno objasne nama neukima par stvari:

    1. Zašto sporni zakon u CG nije obuhvatio katoličku i islamsku veru i njihovu imovinu, i zašto se ne zalažu da se zakon odnosi na sve religije?
    2. Zašto su gradjani CG srpske narodnosti saterani u tragičan položaj gradjana drugog reda u CG, i zašto ne brane te ljude?
    3. Zašto brane Mila Djukanovića i Milogorce kada ceo svet zna da se radi o kriminalnoj družini koja pored kriminala svih boja kriminalom se i održava na vlasti?

    Da nije možda da tih 120 „gorostasa mira“ nije upaznata sa napred navedenim.
    Ili je možda nešto drugo u pitanju.

    Odgovore molim.

    1. Hajdemo redom:
      1. Zato što država Crna Gora do 1918. nije gradila ni džamije ni katoličke crkve, već isključivo pravoslavne crkve i manastire. Crkva nije bila odvojena od države i Pravoslavlje je u Crnoj Gori bila zvanična religija.
      2. Kako su to Srbi saterani u tragičan položaj? Drže pola medija u Crnoj Gori, pun ih je Parlament, bučni su sve u 16, pride je Telekom Srbija jedno od najvećih preduzeća u Crnoj Gori, gde we zapošljavaju isključivo oni.
      3. Otkud ti pravo da nekog zoveš „Milogorcem“? I imaš li ti neki dokaz da se u Crnoj Gori baš svi bave kriminalom? Skoro svi crnogorski kriminalci su našli sigurno utočište u – Srbiji. Uglavnom spadaju među najžešće branioce SrBstva. A neretko imaju i status službenih lica Republike Srbije.
      Tvoj komentar najbolje oslikava opravdanost želje za distanciranjem od fašističke politike Beograda, koja nikome ništa dobro donela nije. A ponajmanje samim Srbima.

      1. Ako zelite da se vratite na pocetak 20-og veka, nije dovoljno vracanje Crkve drzavi. Treba uciniti dodatni napor, pa Mila proglasiti za Knjaza Gospodara, uvesti nasledjivanje prijestola, ukinuti skupstinu, izbore… Crkvena imovina je i u Osmanskom carstvu priznavana Crkvi, tako je bilo i u Crnoj Gori. Pravoslavna crkva je bila autokefalna, a pravoslavlje tada drzavna vera. Od tada se u svim evropskim drzavama razdvojila crkva od drzave i ukinuta drzavna vera. Oduzimanje imovine Crkvi su zapoceli komunisti, a nastavljaju njihovi naslednici. Objasnajvati kako je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori ukinuta kad je postala deo SPC, a bila je njen deo(Pecke patrijarsije) u svim istorijskim periodima kad je to bilo moguce, znaci vracati tocak istorije unazad. Srecno vam bilo u tom jedinstvu partija-drzava-crkva-Milo(patrijarh)!

      2. Posto u tacki 1. tvrdite da je drava gradila Srpskoj pravoslavnoj crkvi hramove, navedite ime barem JEDNOG i objavite broj katastarske parcele u drzavnom vlasnistvu u Crnoj Gori, na kome je sagradjena neka crkva SPC.
        Prosvetlite nas konacno da ne zivimo u informativnom mraku. Zato gospodo MILOGORCI I njihovi zavisni beogradski sateliti pokazite dokaze da drzava Crna Gora poseduje tapije, ili izvode iz katastra nepokretnosti o vlasnistvu.Da vidimo da li ste stvarni ili lazni vlasnici. Nisu vam to pojedinci u Srbiji, kojima ste oteli imovinu kroy razna kriminalna dela, pa je sakrili na tudja imena. Ne to je velika i poznata Srpska pravoslavna crkva Svdetog Save i Svetog Vladike NIkolaja Velimirovica, utemeljivaca evropske etike.

        1. Ovo pokazuje dubinu tvoje neinformisanosti. SPC NIJE NI POSTOJALA u Crnoj Gori do 1918! SPC, ovakva kakvu je znamo danas je nastala 1920, prisilnom unifikacijom Mitropolije Beogradske, Patrijaršije iz Sremskih Karlovaca i Mitropolije Crnogorske. Što se tapija tiče, one postoje, crkve su gradili vladari i narod, a sva imovina je prepisana na SPC 90-ih.

          1. A navedene Mitropolije su bile deo marsovske pravoslavne crkve, sa svestenicima Marsovcima, a ne Srbima (daleko bilo). I treba tražiti tapije, naravno, kako su smeli da zidaju crkve 1200 i neke godine bez upisa u katastar? 800 godina, a objekat nelegalan…. Da se to sruši, šta sad… Sve je jasno!

      3. @mne

        Ala si odradio „odbranu od velikosrbijanske agresije“ svaka ti cast. Ima Cika Milo da ti sa Floride donese cokoladu samo takvu.

  13. Zakon Mila Đukanovića o slobodi i verispovesti u Crnoj Gori i koji se tiče svakog crnogorskog građanina , država će konsifikovati crkvenu imovinu a hramovi postati okup bezbožnika i potseća na totalitarnu Jugoslaviju.
    Na zapadu crnogorska kontraobaveštajna služba usko sarađuje sa Kos. albanskim agenti i špijunira srpske građane , zato Đukanović režim mora da bude zbačen u Crnoj Gori.

    1. A ti si Žiko neko ko je baš upućen u problematiku, i smatraš se nadležnim da određuješ ko je bezbožnik, a ko ne? Bravo! Polemišem li sa Gospodom lično? Kako je SPC došla do te imovine? Odgovori na to, za početak.

  14. Slatko sam se nasmejala kada sam pročitala koji „intelektualci“ su potpisali dekret!!!!. Sve redom srpskomrsci srpskog naroda i pravpslavlja!!!. U svakom žitu ima kukolj, a ovde je očigledan. Žao mi je što ovaj komentar kao i mnogi drugi neće biti objavljen. Ja nisam srpkinja, ali imam zdrav i ispravan stav i pogled na ova dešavanja.

  15. Sve je jasno kad čovek pročita imena potpisnika. Da nisu žalosna imena možda bi i bili smešni ……

  16. Evo samo dela članova spornog zakona pa „ko razume, shvati će“!

    Član 4: „…Prije imenovanja najviših vjerskih velikodostojnika vjerska zajednica o tome na povjerljiv način obavještava Vladu Crne Gore“ – Vladike ce da potvrdjuje vlast.
    Član 6: „Dobra koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore ne mogu se otuđiti ili iznijeti iz države bez saglasnosti Vlade Crne Gore“ – Nema iznosenja ikona itd. bez dozvole.
    Član 7: „Zabranjena je zloupotreba vjerskih osjećaja u političke svrhe“ – Drzava tumaci da li je zloupotreba.
    Član 11: „Sjedište vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori MORA biti u Crnoj Gori“ – A ne u Patrijarsiji u Beogradu.
    Član 15; „Vjerska zajednica može da se registruje ako ima najmanje 50 vjernika“ – relativizacija SPC
    Član 16: „Naziv vjerske zajednice ne smije sadržati naziv neke druge države i njena obilježja“ – znaci ne moze SRPSKA pravoslavna…
    Član 21: „Državni organ dužan je da bez odlaganja kod nadležnog Suda inicira postupak za zabranu djelovanja vjerske zajednice“ – drzava MNE moze da ZABRANI SPC.
    Članan 24: „…imovina vjerske zajednice postaje državna imovina“ – legalizacija oduzimanja
    Član 33: „Izgradnja, adaptacija i i rekonstrukcija vjerskih objekata može se izvoditi samo uz nadzor nadležnog organa državne uprave“ – Nadzor nad zidanjem crkava.
    Član 52: „Svi vjerski objekti za koje se utvrdi da su izgrađeni zajedničkim ulaganjem građana do 1. Decembra 1918. godine, državna su svojina!“ – kljucno: Ostrog i ostalo se oduzimaju od SPC Crkve.

    1. Pa država Crna Gora do 1918 nije bila odvojena od crkve, pa je ona i gradila sve te manastire. Što se iznošenja kulturne baštine tiče, oni žele time da je zaštite, i da spreče njeno iznošenje u Beograd, što se uveliko spremalo. O seljakanju moštiju i da ne pričam, znamo šta se dešavalo posle svih tih nekrofilskih obreda. Što se delovanja Patrijaršije iz Beograda tiče, ono nije versko, već skoro isključivo političko, i naravno da služi za instrumentalizaciju i mobilizaciju narodnih masa pred svako „događanje naroda“. Između države Srbije i SPC praktično ne postoji nikakva razlika, tako da se o SPC ne može govoriti samo kao o verskoj organizaciji, već o produženoj ruci države Srbije i ekstremističkih frakcija njenih službi bezbednosti.

      1. Delovanje Mila i kompanije je iskljucivo politicko i ne radi se o nikakvoj zastiti verskih organizacija ili uvodjenju reda to je jasno svima sa vise od dva grama mozga. Sta je tek „CPC“ sa onim Dedeicem koji glumi nekog arhiepiskopa? Ta „CPC“ je mozda verska organizacija a ne iskljucivo politicka i ne sluzi iskljucivo instrumentalizaciju i mobilizaciju novokomponovanih milogorskih nacionalista i nije produzena ruka Milovog rezima?

        1. Jako ste loše informisani! CPC je nastala prije Mila, na Saboru u Cetinju 1993, i bila je podržana od strane Slavka Perovića i Liberalnog saveza Crne Gore. Milo i Momo su bili protiv njenog formiranja. E sad, jasno je da ekstremisti u SPC sa Amfilohijem na čelu, u saradnji sa ruskim službama odavno rade na rušenju ustavnog poretka u Crnoj Gori, jasno je da se nešto mora preduzeti, kako bi taj teror jednom za svagda prestao. Najveću zaslugu za donešenje ovog Zakona ima upravo građanin Risto Radović, aka Amfilohije, a ne Milo.
          SPC ne bi predstavljala nikakav problem da se konstatno ne mješa u politiku i da aktivno ne radi na rušenju ustavnog poretka Crne Gore, i to već jako dugo. Šuruje sa ruskim specijalnim službama i neki velikodostojnici su aktivno učestvovali u pripremi puča. O njenoj mračnoj ulozi u svim ratovima 90-ih da ne pričam. Ukratko, ne treba nam produžena ruka Beograda i Moskve, ne treba nam Trojanski konj.

          1. @mne

            Lepo sto si priznao da je „CPC“ nastala pre koju godinu i da se radi o novokomponovanoj tvorevini koju ako nisi znao, ne da ne priznaje SPC nego SVE kanonske pravoslavne crkve. Nego, kao megagiga milogorac, preciziraj, za koju si ti „CPC“, onu iz 1993. ili za ovu, najnoviju iz 2018. godine na celu sa Lavom Lajovicem? Ili se u medjuvremenu pojavila jos koja? A ostatak tvog „izlaganja“ i te jeftine propagandisticke fraze o „produzenim rukama“, „trojanskim konjima“ i „mracnim ulogama“ koje kao da smisljao neki ufiksani informbirovac, su toliko ^&%$e da ih ne vredi ni komentarisati.

      2. Naucio vas Milo da imate jedan govor kao sto ste imali za odvajanje podrsku koverata za nezavisnost.

        1. Dakle ja sam glupi zombi kome Milo treba reći što da mislim, jel’de? Vidiš, upravo zbog ovakvog odnosa i ovakvih stavova niko normalan i ne želi imati bilo šta sa Srbijom.

          1. Wau, nabroj neke od tih „normalnih“ koji ne zele imati nista sa Srbijom? Ti, Taci, Haradinaj, Miras, Thompson, Skoro, Milo… Iako Milo ima neke finansijske aranzmane sa Srbijom, na pare nije gadljiv… Ko jos? Daj neki primer.

          2. mne@ Naravno da hoće, kad treba besplatno da studiraju( izjašnjavaju se kao Srbi) i kad treba da se leče.

  17. Poštovani, osobi pod imenom Re. Moram Vas ispraviti, u jednom Vašem komentaru! Nidu englezi napali aArgentinu zbog malog otoka i par ovaca, već zbog puno za njih značajnijeg pitanja! Otok je ono kome i pripada more oko njega, a to je ;gle vraga , najbogatije područje na svijetu ribom , posebno lignjama.Ako ih volite morate znati da uglavnom dolaze iz tog morskog područja! Pozdrav!

  18. E, ja ne mogu da verujem sta citam. Ovim ljudima je uvek kriv Beograd sta god da se desava. Ovde ne moze biti ociglednije o cemu se radi, ali takodje OVO pismo je veliki udarac na drzavu Srbiju i predstavlja vrlo bezocnu propagandu. Dakle, ovde je optuzena drzava Srbija da destabilizuje Crnu goru, umesto da se vidi zasto ti ljudi tamo protestuju, zasto misle da su im ugrozena prava, ne oni vide da drzava Srbija hoce da vrati CG u svoje okrilje, iako nema veze sa vezom. Njihova istorija pocinje ocigledno sa SFRJ, pre toga oni nista ne znaju. A da svi mrze SPC vidi se iz aviona. Drugim recima, bavim se naukom, mislim da umem da procenim kada je nesto neobjektivno, ovo je zaista toliko neobjektivno da covek pomisli samo da im je MRZNJA zatvorila oci sasvim. Sta kazu, veliko srpski napad itd… oni bi bili zadovoljni kada bi SPC nestala a svi Srbi da se preimenuju u neki novi narod i jos da sve zaborave i da vise nemaju proslost. Ne, ili sva proslost da pocne sa Titom.

    1. Da mi je samo znati kakvom se naukom Vi to bavite.Ne, istorija Crne Gore ne počinje 90-ih. I ne uloga Beograda u destabilizaciji Crne Gore ne počinje sada. Počela je ona odavno, još od Miloševića, kada su sumanuti generali iz Beograda aktivno spremali građanski rat u Crnoj Gori. Tu politiku je nastavila Srbija u epohi Koštunistana, a intenzivirao je Boris Tadić, preko Mikija Rakića i njegove medijske mašinerije. O aktivnoj ulozi Vojske i da ne pričam, recimo postavljanje limene „crkve“ na vrh Rumije vojnim helikopterom, bez naknade. Vođe popzicije su se vratile u Crnu Goru državnim avionom Vlade SRbije, a policajcu koji je odbio poslušnost je smesta dat posao u MUP-u Srbije. Bivši komandant Žandarmerije SRbije je aktivno učestvovao u pripremi puča. Ako sve navedeno nije mješanje, onda ne znam šta je. Niko nema problem sa SPC per se. Kao ni sa Srbima. ALi ima problem sa aktivnostima SPC u Crnoj Gori. Ovim Zakonom Crna Gora konačno postaje sekularna država, gde SPC postaje jedna od jednakih verskih zajednica, a prestaje biti država u državi.

      1. Ovako politicki-propagandno potkovanog bota kao sto si ti nema na sve strane. Vucic samo moze da zavidi Milu i njegovom rezimu na ovakvima kao ti a sigurno si i adekvatno nagradjen, garant bez dva sendvica ne ides kuci.

  19. e pa zavrsice isto ko i Milosevic .i on je prico kakoje z mir a ratovo dze je stigo .zabadaju nos svugdje .ma toce zavrsit .Sve je ovo izgleda pocetak stvaranja Beogradskog pasaluka to srbi i zele izgleda

    1. @brodarevo

      Zavrsi prvo osnovnu skolu, probaj da savladas pravopis, procitaj neku knjigu i tek onda kreni sa pametovanjem po netu.

  20. Inicijator Apela je Helsinski odbor ciji je predsednik Sonja Biserko sto dosta govori o sadrzaju pisanja Apela. Nazalost, vecina potpisnika jos uvek cuti u vezi Krusika i uzbunjivaca A.Obradovica.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.