Beg od ruskog gasa uz pomoć arapskih zemalja 1foto EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Politika napuštanja ruskog gasa biće trajni projekat Berlina, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek za DW. Mnogo očekuje od saradnje sa Katarom i Ujedinjenim Emiratima.

Ministar ekonomije i energetike Robert Habek (Zeleni) bio je na trodnevnom putovanju u arapskim zemljama. U Kataru i Ujedinjenim Emiratima tražio je načine za brze isporuke tečnog gasa i zajedničku proizvodnju zelenog vodonika.

Kroz par sedmica ili meseci videće se da li je putovanje bilo uspešno, rekao je Habek: „Ne potpisujem ja ugovore, već mogu da stvorim okvir za pregovore firmi. Sa Ujedinjenim Emiratima postoje duže energetsko partnerstvo koje se odnosi prevashodno na klimatsku neutralnost, zeleni vodonik i širenje kapaciteta obnovljive energije.“

„Sada smo ukupno potpisali pet ugovora o saradnji. To je dakle bez sumnje bio uspeh“, dodao je Habek u razgovoru sa reporterom DW na povratnom letu ka Berlinu.

U Kataru, rekao je ministar, ideja je bila da se ispita koliko tečnog gasa odatle može stići u Nemačku. „Katar je istovremeno firma i država, a sada imam bolji osećaj gde stoje. To može da funkcioniše. Naše firme će sada pokrenuti razgovore“, naveo je Habek.

Kritika od strane domaćina

Pre puta je Habek kao „gorku istinu“ opisao to što Nemačka bez ruskih energenata ne može da garantuje tople domove i gas za industriju za sledeću zimu. Na putu je, kako je preneo, jasno stavio do znanja da je ideja da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa.

Ali, prema ministrovim rečima, razgovori nisu bili laki. „Dok mi kažemo da Katar mora da uradi više za prava radnika i kritikujemo što Emirati primaju u posetu sirijskog moćnika Asada – što sam ja i ovaj put rekao – ove zemlje imaju svoj pogled na Nemačku i Zapad. Kažu, ostavljate nas na cedilu kad nas napadaju vojske koje smatramo terorističkim. Vaš stav prema Iranu je ambivalentan, a mi snosimo posledice. Dolazite samo kad hoćete našu pomoć. To mi je vrlo direktno rečeno“, preneo je Habek.

Na pitanje domaćina da li Nemačka planira dugoročnu saradnju ili će opet „okrenuti leđa“ ovim zemljama, Habek im je rekao da je „potreba za zelenim vodonikom dugoročna i da je politika napuštanja ruskog gasa trajni projekat. I mislim da mi je uspelo“, ocenio je nemački ministar ekonomije.

„Vidite, Rusija ima atomsko oružje“

Na pitanje DW kako se berlinska vladajuća koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala snalazi, Habek je odgovorio da nikad nije bežao od teških i nepopularnih odluka, ali da je, u svetlu rata, sve još „ozbiljnije“.

„Odluke da se isporuči oružje Ukrajini, opremanje Bundesvera, sankcije… a ne znamo kada će predsednik Putin posegnuti za kontra-merama. Vidite, Rusija ima atomsko oružje. Sve je sada ozbiljno, ništa ne može olako“, dodao je Habek u razgovoru za DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari