Vlasti u Beogradu će sačekati da vide kako će se međunarodna zajednica, kao najuticajniji faktor, odrediti prema izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i postaviće se u skladu s tim, rečeno je Danasu u državnom vrhu Srbije. Izvori Danasa objašnjavaju da je, bez obzira na dokaze koje protiv kosovskog premijera Hašima Tačija imaju srpski bezbednosni i pravosudni organi, a koji se poklapaju s Martijevim dokumentom, stav međunarodne zajednice veoma važan, kao druge strane u procesima u vezi s Kosovom i Metohijom.

Beograd želi da vidi kako će se međunarodna zajednica postaviti prema izveštaju koji je juče praktično usvojila, zaključuju sagovornici našeg lista iz srpskog državnog vrha.

Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) juče u Parizu usvojio je dvotrećinskom većinom izveštaj o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i Albaniji, kao i predlog prateće rezolucije specijalnog izvestioca Martija. Odlučeno je i da PSSE raspravlja o Martijevom izveštaju na plenarnom zasedanju 25. januara.

Izvestilac EP za Kosovo i portparol za spoljnopolitička pitanja frakcije Zelenih, Ulrike Lunaček, zatražila je juče od Euleksa i Haškog tribunala da pokrenu istragu protiv aktuelnog kosovskog premijera u ostavci Hašima Tačija. Ubrzo potom, posle konsultacija s pravnim savetnicima, Tači je odlučio da podnese tužbu protiv Dika Martija.

– Tači je na konferenciji za medije juče rekao da je „uvređen optužbama da je vođa kriminalne grupe za preprodaju ljudskih organa otetih Srba“, prenose agencije. Tači kaže da „postojeća monstruozna optužba Martija neće uspeti, jer je nemoralna tendencija da se izjednače agresor i žrtve“. On je zatražio i međunarodnu istragu, ističući da su kosovske vlasti spremne da stave svu dokumentaciju na raspolaganje, ali nije precizirao šta namerava da učini.

Na jučerašnjoj sednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava učestvovala je i Nataša Vučković, član delegacije Skupštine Srbije u PSSE.

– Iako su pojedini parlamentarci predlagali da se, zbog kratkog vremena za upoznavanje sa obimnim izveštajem, rasprava u Komitetu odloži, zaključeno je da će do plenarnog zasedanja PSSE krajem januara biti dovoljno vremena da se svi pripreme za raspravu – objašnjava Nataša Vučković za Danas.

Agencije prenose da je na raspravi u Komitetu, koja je vođena iza zatvorenih vrata, većina učesnika ukazala da se radi o „frapantnim činjenicama“ i „najmračnijoj slici“ o događajima na prostoru KiM i severne Albanije.

Ukoliko PSSE usvoji bez većih izmena Martijev izveštaj, to će biti prvi međunarodni pravni dokument u kojem bi OVK bila označena kao teroristička organizacija koja se bavila trgovinom ljudskim organima. Eventualna rezolucija SE ipak neće biti pravno obavezujuća, nego će imati karakter preporuke. Miloš Aligrudić, član delegacije Narodne skupštine u PSSE, izjavio je za Danas da je „sada teško odgovoriti na pitanje da li bi to mogao da bude osnov za utvrđivanje odgovornosti civilne i vojne uprave UN na KiM“, ali ističe da „odgovornost za prikrivanje zločina ne zastareva“.

– Marti je temeljan, uporan, ide u detalje koji su zasnovani na dokazima. Nije on džabe objavio izveštaj pre sednice Komiteta. Želeo je da spreči otpore u danu za glasanje. Međunarodna zajednica mora da se suoči s činjenicom da je kosovska kvazidržava zasnovana na teroru – kaže Aligrudić. On smatra da Tači, ako i bude na čelu nove Vlade Kosova, nema šansi da lobira u SE da se Martijev izveštaj ne usvoji.

Ulrike Lunaček tvrdi da bi, ukoliko se optužbe iz izveštaja Dika Martija potvrde, posledice po političku situaciju na Kosovu bile „ogromne“. Ona je najavila da bi Marti trebalo da bude pozvan na sastanak Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, kao i da Zeleni žele da njegov izveštaj bude tema plenarnog zasedanja EP u januaru. Prema njenim rečima, Tirana mora da staviti na raspolaganje informacije o navodnoj ustanovi za transplantaciju i trgovinu organa, masovnim grobnicama, kao i da razjasni ulogu državne albanske tajne službe u vezi saslušanja bivših pripadnika OVK. Portparol Stejt departmenta Filip Krauli izjavio je na konferenciji za novinare da SAD veoma ozbiljno shvataju tvrdnje o kriminalnim aktivnostima na Kosovu, ali da dokaze treba dostaviti nadležnima. Krauli je podsetio da je Haški sud vodio istragu o trgovini organima na Kosovu, ali da je odlučio da ne reaguje.

Marti: Dovoljno materijala za istragu

– Objavili smo dovoljno materijala za pokretanje duboke, ozbiljne i nezavisne istrage i da se stvore uslovi da svedoci progovore, jer je bilo slučajeva da su tokom istrage svedoci, koji su pristali da sarađuju, ubijani. Ono što me je naročito šokiralo jeste da je većina činjenica, koje su objavljene u ovom izveštaju, bila poznata brojnim institucijama i organizacijama – izjavio je na konferenciji za novinare Dik Marti. Marti je naveo da je dokumentovao i veze između organizovanog kriminala i predstavnika vlasti i da se pri tome nije rukovodio glasinama, već je zločine opisivao na osnovu mnogih svedočenja, dokumenata i objektivnih dokaza. „Reč je o događajima koji su poznati većem broju obaveštajnih službi raznih zemalja. To je bilo poznato policiji, bilo je poznato brojnim ljudima, koji bi vam privatno govorili ‘da znam to’, ali zbog političkog oportunizma, odlučili su da ćute”, navodi on.

Del Ponteova pozdravila izveštaj

Buenos Ajres – Bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte pozdravila je izveštaj SE i označavanje HašimaTačija kao šefa mreže za trgovinu ljudskim organima. U intervjuu za internet portal Svisinfo, ona je rekla da sa pomešanim osećanjima brige i zadovoljstva gleda na mogućnost da odgovorni za užasne zločine budu privedeni pravdi. Del Ponteova, koja je sada švajcarski ambasador u Argentini, objavila je 2008. godine knjigu „Lov“ u kojoj je iznela dokaze o trgovini organima ubijenih srpskih civila. U knjizi se navode izjave svedoka da su organi uzeti od 300 Srba, koji su sa Kosova odvedeni u severnu Albaniju. Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari