Iako zvanični Beograd pokušava da ubedi kosovske Srbe da dobrovoljno pristanu na sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, to za sada podržavaju samo načelnici okruga na KiM južno od Ibra, koje je početkom godine imenovala Dačićeva vlada, kao i predstavnici Srba u kosovskim institucijama. Protiv ovog dokumenta su čelni ljudi srpskih opština i južno i severno od Ibra, koji su izabrani po zakonima Srbije, kao i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.


Odbornici sve četiri srpske opštine na severu juče su na zajedničkoj sednici u Zvečanu, kojoj su prisustvovali i opštinski predstavnici Srba južno od Ibra, jednoglasno potvrdili da je briselski sporazum „neprihvatljiv za srpski narod na KiM“ i da ga „ne treba ga primenjivati dok se o njemu ne izjasni Ustavni sud Srbije“. U zaključcima sa sednice navodi se da je Sporazum „neprihvatljiv, jer je njegovim odredbama predviđeno da se sa KiM povlači država Srbija, ukidaju njene institucije i uvodi ustavno pravni poredak nepriznate države Kosovo“.

Takođe se ističe da „opštine sa severa Kosova i njihovi predstavnici nisu u sukobu sa svojom državom, niti vode kampanju protiv aktuelne vlasti, pojedinaca ili stranaka zbog razlika u ocenama sporazuma“.

Načelnici Kosovskog i Pećkog okruga Vladeta Kostić i Vinka Radosavljević tvrde da načelnici okruga južno od reke Ibar podržavaju Sporazum. Krstić kaže da to „nema alternativu za Srbe koji žive južno od Ibra“ i da bi „sukob s Beogradom za Srbe s KiM bio ravan samoubistvu“.

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković smatra da Sporazum treba prihvatiti, zato što je „to maksimum koji se za Srbe mogao izvući u sadašnjim okolnostima“. Ona kaže za Danas da je „ovo trenutak kad međunarodna zajednica želi da krene u sređivanje KiM, posebno kada je reč o trgovini drogom, a u pripremi je i sud u Briselu za procesuiranje odgovornih za trgovinu ljudskim organima, zbog čega se očekuje destabilizacija na terenu“. Prema njenim rečima, „odbijanje plana u ovakvim okolnostima značilo bi ostavljanje nerešenog pitanja severa u okviru Kosova“.

– Vlast u Beogradu trebalo bi da saopšti Srbima na KiM ono što je obećala međunarodnoj zajednici – da će imenovati privremena opštinska veća. Posle protesta, koji Srbi sa severa 10. maja organizuju u Beogradu, Vlada Srbije bi 12. maja trebalo da izađe sa jasnim merama uključenja kosovskih Srba u primenu Sporazuma – izjavio je za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

On procenjuje da su Dačićeve i Vučićeve „konsultacije“ s kosovskim Srbima „deo političke taktike Beograda koja se svodi na razvodnjavanje problema sa severom KiM, gde se DS i SPS raspadaju, jer ih članstvo napušta, dok Ljajićeva stranka ne postoji, a URS ima ograničen kapacitet i ne meša se“. Janjić očekuje da će se „sada sve svaliti na koaliciju oko Vučića, koja već ima problem s Aleksandrom Vulinom i Krstimirom Pantićem“.

Visoki funkcioner DS Borislav Stefanović ukazao je juče da je „krajnje neobično da se pozivaju načelnici okruga, koji su službenici Vlade, da se pitaju da li se slažu s Vladinom politikom“, kao i da se „stvara atmosfera velikog očekivanja i ogromne tenzije, koja će biti rešena jednom posetom ili razgovorom“.

Dok se Beograd i kosovski Srbi ubeđuju, u Briselu se juče i drugi dan druge runde pregovora o primeni Sporazuma završio bez rezultata, saopštio je šef prištinskog tima i zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči. Predstavnik EU Fernando Đentilini imao je i juče odvojene razgovore s predstavnicima beogradskog i prištinskog tima za sprovođenje Sporazuma. Srpska delegacija je prekjuče predložila Evropskoj komisiji otpočinjanje dijaloga na najvišem političkom nivou o temama koje nisu obuhvaćene Sporazumom – imovinskim pitanjima, položaju SPC na KiM, kao i o učešću predstavnika srpske zajednice u institucijama centralne kosovske vlasti.

Ocene i optužbe

Na ocenu Borislava Stefanovića da su „predstavnici Srba s Kosova pristali na briselski sporazum, a da razgovori s predstavnicima Vlade služe za marketinške svrhe“, odmah je reagovala SNS optužbama na račun DS od „korišćenje uličnih trikova“ do „besramna pljačka Srbije“.

Pregovori zastali zbog Dana Evrope

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić izjavila je za Danas da zbog obeležavanja Dana Evrope nema šanse da se pregovori o primeni Sporazuma nastave i danas, ali i da će se bez obzira na ishod jučerašnjeg sastanka dijalog Beograda i Prištine nastaviti na svim nivoima, uključujući i najviši. Hajredin Kuči najavio je da bi premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači mogli ponovo da se sastanu 21. maja. Dačić je juče izrazio nadu da će ove sedmice biti završen plan implementacije briselskog sporazuma i najavio da u drugoj polovini maja očekuje nastavak razgovora s Prištinom na najvišem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari