Kako Danas saznaje, predsednik Tadić je toliko bio odlučan u nameri da njegovoj stranci pripadne ovo ministarstvo da je već ranije napravio spisak stručnjaka iz ove oblasti koji bi se nalazili na čelnim funkcijama saobraćajnih javnih preduzeća. Oni bi, između ostalog, kako saznaje Danas, imali za cilj da ispitaju da li je zaista bilo brojnih nepravilnosti u radu ovog ministarstva.

Kako Danas saznaje, predsednik Tadić je toliko bio odlučan u nameri da njegovoj stranci pripadne ovo ministarstvo da je već ranije napravio spisak stručnjaka iz ove oblasti koji bi se nalazili na čelnim funkcijama saobraćajnih javnih preduzeća. Oni bi, između ostalog, kako saznaje Danas, imali za cilj da ispitaju da li je zaista bilo brojnih nepravilnosti u radu ovog ministarstva. Iliću naruku nije išao ni stav predsednika G17 Plus Mlađana Dinkića. Iako su tokom ministrovanja bili „u ljubavi“, Ilić je zatim Dinkiću nekoliko puta zabio „nož u leđa“ i Dinkić je želeo, ako je moguće, da izbegne dalju saradnju s njim.
Na Tadiću i Koštunici je, u slučaju da Ilić ostane pri ovakvoj odluci, da pronađu dodatnog partnera jer zajedno s G17 Plus i manjinama ipak neće imati većinu. Prema nezvaničnim informacijama podršku ovakvoj vladi kojoj bi, u zavisnosti od broja učesnika manjinskih stranaka, manjkalo nekoliko glasova do većine, davao bi ponovo SPS. Za DS, je, prema izvesnim spekulacijama, prihvatljiviji SPS od NS, naročito što se predsednik socijalista Ivica Dačić umereno distancirao od Miloševića. Naime, smatra se da je s njima lako sarađivati, a cena je „nekoliko upravnih odbora“.
S obzirom na to da je Ministarstvo saobraćaja bilo možda i poslednje koje je bilo bez dogovora, treba očekivati da će se uskoro, posle pronalaženja dodatne podrške, i obelodaniti formiranje vlade.
S druge strane, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić pozvao je juče Tadića da javno ponudi mandat za obrazovanje nove vlade Vojislavu Koštunici, lideru Demokratske stranke Srbije.
– Znači, definišimo mesto premijera, ko je premijer i pustimo premijera da napravi vladu i da je ponudi parlamentu – izjavio je predsednik Nove Srbije za B92.
On je rekao da se mandat za formiranje vlade ne može nuditi „u četiri oka“, odnosno u nezvaničnim susretima Tadića i Koštunice.
– Ovo sada izlaženje svakog dana, kao da se neka deca igraju, prave se neke vlade, raznorazne kombinacije, napadaju određene ličnosti, hvale drugi i tako dalje, to mi liči na dečju igru, to je vrlo neozbiljno i sve više iritira građane i zbunjuje narod – rekao je Ilić.
On tvrdi da Koštunici mesto premijera zvanično nije ni ponuđeno.
– Očekujemo da zvanično bude ponuđeno na sastanku šefova stranaka koje bi trebalo da uđu u vladu, to je normalan put. Sve zvanično, ništa u četiri oka, sve javno i onda ćemo znatno ubrzati ovaj proces, definisati neke probleme i, naravno, rešiti ih veoma brzo – kaže Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari