Biljana Đorđević: Ustavnom sudu zahtev i za poništavanje parlamentarnih i pokrajinskih izbora 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Nakon prošlonedeljnog zahteva za poništenje beogradskih izbora, predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” sutra će predati zahtev Ustavnom sudu da se ponište i parlamentarni izbori, a kako je rekla Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta televiziji Insajder, zahtev za poništavanje izbora biće podnet i za pokrajinske izbore.

„U Zakonu o Ustavnom sudu postoji mogućnost da se podnese zahtev o izbornom sporu, odnosno da se traži poništenje izbora. Mi smo to prošle nedelje uradili kada je reč o beogradskim izborima, sutra podnosimo zahtev u vezi sa parlamentarnim izborima, a podnećemo i zahtev za pokrajinske izbore“, rekla je Đorđević.

Istakla je da je problem što ne postoje definisani rokovi do kada bi Ustavni sud morao da reaguje i ukazala da je do sada najčešći problem bio to što je Ustavni sud sebi davao dosta vremena da odlučuje o stvarima za koje je nadležan.

Ona smatra da će se na ovom slučaju pokazati da li je Srbija ustavna demokratija ili ne i navodi da će se od Ustavnog suda očekivati da pokaže da li uopšte imamo tu instituciju, čija je uloga da razrešava ključne sporove u društvu.

Njegova je uloga da proceni da li je prekršeno naše ustavno pravo, u ovom slučaju jedno od osnovnih, a to je pravo da možemo na slobodnim i poštenim izborima da biramo svoje predstavnike, kazala je Đorđević.

Podsetila je da koalicija „Srbija protiv nasilja“ sutra organizuje novi protest ispred Ustavnog suda, odakle će se šetati do Radio-televizije Srbije, „koja ćuti sve vreme o svim stvarima koji su se desile nakon izbora“.

Đorđević nije želela da govori kakva će biti odluka koalicije “Srbija protiv nasilja” oko prihvatanja poslaničkih mandata.

„Mislim da će naš stav biti usaglašen i zbog toga ne bih sada skretala pažnju sa institucionalnih zahteva koji su nam u ovom trenutku važni, a to je zahtev pred Ustavnim sudom“, rekla je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari