BIRODI: Za pad Srbije na svetskoj listi Indeksa korpucije odgovorna lična vlast Vučića 1foto FoNet/Instagram

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je danas da je za pad Srbije na svetskoj listi Indeksa percepcije korupcije odgovorna „lična vlast“ predsednika Aleksandra Vučića.

 

Transparentnost Srbija je danas saopštila da je, prema rangiranju globalne mreže Transparency International, Srbija na listi pala za tri mesta, na 104. od 180 rangiranih zemalja.

„Indeks Srbije je za sedam poena manji od svetskog proseka, i čak 28 poena lošiji od proseka EU“, piše u saopštenju TS.
BIRODI je ukazao da „najnoviji nalaz Transparency Internationala govori ono na šta ukazuju „već godinama“, te da u Srbiji „postoji korupcija borbe protiv korupcije“.

Naveo je da za to odgovornost vidi „u ličnoj vlasti“ predsednika Aleksandra Vučića koja je, kako je ocenio, urušila vladavinu prava, integritet institucija i slobodnu javnost kao preduslove za integritet i efikasnost borbe protiv korupcije.

„Stanju korupcije u Srbiji doprinosi i činjenica da se značajan deo razvojne pomoći za borbu protiv korupcije se troši na neefikasan način“, piše u saopštenju.

To Srbiju, kako je saopšteno, odvaja od demokratskog sveta, pre svega EU integracija i približava delu sveta „u kojem je korupcija sistem, a autokratija sistem vladanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari