Bivši ambasador SAD na Kosovu: Vučić "huška na rat" na Balkanu, NATO radi svoj posao 1Foto: N1

„Srbija je realna pretnja miru na Balkanu, a ne Kosovo. KFOR, mirovne snage NATO saveza, radiće svoj posao“, poručio je Greg Delavi, bivši ambasador SAD na Kosovu, uz ocenu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „huška na rat“ u ovom regionu.

Delavi je na društvenoj mreži Tviter dao svoj osvrt na Vučićevo jučerašnje obraćanje javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji, odnosno Vučićev poziv da NATO snage „rade svoj posao“.

„Ratno huškanje na Balkanu od strane Vučića. Da ne bude zabune, Srbija je realna pretnja miru ovde, a ne Kosovo. KFOR, mirovne snage NATO saveza, radiće svoj posao. Ovo je dobro napisana priča koja ne okreće situaciju na dve strane“, naveo je Delavi deleći vest .

Delavi je komentarisao poruke koje je Vučić poslao tokom svog obraćanja javnosti o ishodima sastanka u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Vučić se naime, po svom povratku u Beograd prvo sastao sa predstavnicima Srba sa KiM, a onda govorio o toku pregovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i posrednicima iz EU, ali i sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom koji je pozvao obe strane na uzdržavanje od širenja tenzija.

Predsednik je u Beogradu poručio da moli NATO snage da „rade svoj posao“ i obezbede mir Srbima na Severu Kosova, kako ih albanska policija ne bi ugrožavala.

„Vaše je da obezbedite da banda ne prelazi Ibar. Za vas su barikade problem, a ne kriminalne odluke“, ukazao je Vučić i podsetio da se za ulaz na sever mora tražiti odobrenje gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari