Blerove "jedinice za isporuku" postoje? 1Mesto: Kostolac Datum: Sun Dec 19 17:41:09 CET 2021 Dogadjaj: ENERGETIKA/RUDARSTVO - predsednik Srbije Aleksandar Vucic posetio je Termoelektranu Kostolac i rudare u kopu Drmno Licnosti: Aleksandar Vucic Izvor: FoNet/Info služba predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska Srbije sa sobom uvek vodi pojedine ministre i direktore javnih preduzeća kojima na licu mesta izdaje zadatke a na osnovu molbi koje čuje od građana. Neretko je tu i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Svita Vučićevih izvršilaca naloga nekog može da podseti na „delivery unit“ (jedinica za isporuku), odnosno stručne timove koje je, kada je bio premijer Vučić formirao, po savetu bivšeg brtanskog premijera Tonija Blera, pri svom kabinetu.

Te jedinice su, kako su tada pisali mediji, imale zadatak da pokrenu sve poluge sistema kako bi što pre bili realizovani najvažniji državni projekti.

Da li je predsednik zaista formirao svoj delivery unit u kojem su ministri i predstavnici javnih peduzeća juče nismo uspeli da saznamo. Ipak, čini se da stručnosti, kao jedne od osnovnih prednosti „jedinica za isporuku“ svakako manjka među onima koji su predsednikova pratnja počevši od ministara pa do v.d. direktora.

Predsednik je u posetu Zaltiborskom i Raškom okrugu proteklih dana poveo, između ostalih, ministra zdravlja Zlatibora Lončara i državnog sekretara Mirsada Đerleka, ministra građevinrstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, ministarku privrede Anđelku Atanasković, ministarku za zaštitu životne sredine Irenu Vujović, ministra poljoprivrede Branislava Nedimović ali i v.d. direktora EPS Milorada Grčića, v.d. direktora EPS Distribucije Bojana Atlagića, v.d. direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka, direktora Srbija gasa Dušana Bajatovića, direktorku Elektromreže Jelenu Matejić.

Ekonomski novinar i urednik u Novom magazinu Mijat Lakićević za Danas kaže da ovu „ekipu“ ne bi to nazvao „delivery unitom“ pošto je to posebno telo koje predsednik može da formira.

– I to bi bilo legalno i legitimno. Ovo što sada radi, zloupotrebaljavajući ministre je i nelegalno i nelegitimno. To je još jedna zlupotreba vlasti. Njemu ne trebaju zakoni i formalne odluke. On vlada poput suverena ili nekog kralja. Šta onkaže to je zakon – kaže Lakićević.

A Zlatko Minić iz Transparentnosti za naš list navodi da je ovo slika i prilika nepostojanja pravne države i razrušenih institucija.

– To je ono što Vučić radi već godinama počev od kampanje „Budućnost Srbija“ u kojoj je imao promotivne aktivnosti, što je bila predigra funkcionerske kampanje koja obično usledi kada se izbori raspišu. To je slika i prilika čemi služe politički dovedeni direktori javnih preduzeća umesto profesionalaca iako se još 2012, klelo u profesionalizaciju upravljanja u javnim preduzećima – ukazuje Minić.

On dodaje da to radi i zamenik gradonačlenika Beograda Goran Vesić svojim kamperom, jer je video od Vučića da je to način za vođenje kampanje.

Prema Minićevim rečima, Vesić vodi svoju internu kampanju ne bi li ga SNS zadržao za kandidata za neku funkciju u Beogradu.

– Vršioci dužnosti rade na dugme. Čak i kada su izabrani na konkursu i kad su tu došli bez konkurancije i uz političku podršku, jer su ovde konkursi, čak i kad se raspišu farsa, budući da imamo slučajeve da traju po četri ili pet godina. Dokle god se politički odlučuje o tome hoćemo li imati vd direktora i dokle god javna preduzeća služe za zadovoljavanje političkih potreba i održavanje socijalnog mira umesto za sprovođenje zadataka imaćemo ovakve slike – zaključuje on.

Na konstatciju da nema ništa od delivery unita, on kaže da od profesionalizacije, depolitizacije i ukidanja političkuh feuda ništa.

A predsednik Resornog odbora za privredu i finansije SSP Dušan Nikezić za Danas kaže da su EPS-ovi čelnici, koje Vučić svakog vikenda vodi u svojoj sviti, nekada najmoćnjiju srpsku firmu doveli do bankrota i ove zime će napraviti gubitak od preko milijardu evra.

– Vučićev putujući cirkus je zadužio Srbiju preko 15 milijardi, više nego sve prethodne vlasti zajedno. Ako se realizuju samo projekti koje ugovara u predsedničkoj kamanji, javni dug zemlje će preći 50 milijardi evra, a svaka kuća će strancima dugovati preko 20.000 evra. To je još jedan razlog da na aprilskim izborima prekinemo začarani krug nepovoljnog zaduživanja zemlje i konačno počnemo da ulažemo u bolji život i veća primanja ljudi u Srbiji –  kaže Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari