Boban Stojanović: Napuštanje odbora SSP-a i Narodne sasvim očekivano 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Politikolog Boban Stojanović kaže za Danas da je potpuno istupanje lokalnih odbora iz članstva Stranke slobode i pravde i Narodne stranke sasvim očekivano nakon izbornih rezultata koji nisi bili u skladu sa očekivanjima, s tim što napominje da su razlozi za izlazak iz ove dve stranke različiti.

– U Narodnoj deluje da je najveći problem oko podrške predsedničkom kandidatu Zdravku Ponošu tokom kampanje ili odsustvu iste i pitanja da li pojedini ljudi ili celi odbori možda žele da nastave put sa Ponošem. Sa druge strane, u SSP-u su pojedinci i odbori više nezadovoljni rezultatima izbora zbog prevelikih očekivanja, a jedan deo sigurno i dešavanjima nakon izbora, tačnije susretom Vučić-Đilas, ali i promenom retorike u slučaju sankcija Rusiji, smatra Stojanović.

On primećuje da praktično na srpskoj političkoj sceni ne postoji opoziciona stranka koja ima nekoliko desetina hiljada članova i makar par hiljada aktivista. Razlozi za to su brojni – neinstitucionalizovan partijski sistem, velika izborna volatilnost (promene biračkih odluka iz izbora u izbore), stalno formiranje novih političkih subjekata i usitnjavanje partijske scene kao odlika poludemokratskih politicčkih sistema. Tome treba dodati i stalno uništavanja opozicije od strane vlasti i nemogućnost opozicije da razlike i lične odnose stavi po strani, kaže naš sagovornik.

– I onda je sve ovo normalno. A takvi treba da se suprostavite organizovanoj mašineriji od nekoliko stotina hiljada članova koja funkcioniše poput vojske, navodi Stojanović.

Juče se u medijima pojavila vest o istupanju valjevskog odbora iz Stranke slobode i pravde.

Narodna stranka raspustila je subotički i somborski odbor. Kako su iz Narodne tada rekli ova odluka je doneta zbog stranačke nediscipline, ali su se pojavili navodi o tome kako su ovi odbori raspušteni jer su učestvovali u kampanji predsedničko kandidata koalicije „Ujedinjena Srbija“, čiji je i Narodna bila deo, Zdravka Ponoša. Zbog odluke o raspuštanju Narodnu su napustili prvo staropazovski, pa onda i titelski odbor. Oni su kao razlog naveli raspuštanje odbora iz Subotice i Sombora zbog podrške Ponošu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari