Aleksandar Bocan-HarčenkoFoto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je danas da se „Rusija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, zalaže za produktivnu diskusiju o suštini problema koji su zaista akutni za Srbe, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu“.

Bocan-Harčenko je, kako se navodi u saopštenju Ruske ambasade, istakao da „uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić s pravom naglašava problem terora kosovskoalbanskih radikala nad Srbima, koji se nastavlja u pokrajini“.

Ruski ambasador je pozdravio izjave predsedsednika Vučića na sastanku sa specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara UN, šeficom Misije UN na Kosovu Karolin Zijade da Beograd insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije 1244 SB UN.

„Priština skoro deceniju ignoriše ovu ključnu obavezu, ali se i dalje izvlači. Evropski posrednici su ponovo pokazali – što je i očekivano – svoju nečasnost. Na zahtev Prištine (Brisel opslužuje ne samo kijevski, već i samoproglašeni prištinski režim) počeli su da prete Beogradu sankcijama zbog neispunjavanja nekih mitskih međunarodnih obaveza koje navodno proističu iz ‘predloga EU za rešavanje kosovskog pitanja’ koji su razmatrani u Briselu i Ohridu. Istovremeno, Evropsku uniju nimalo ne zbunjuje to što sama ne ispunjava stvarne najviše međunarodne obaveze iz Rezolucije 1244 SB UN“, naveo je Bocan-Harčenko.

On je ukazao da je „Aleksandar Vučić jasno naveo šta za Beograd predstavljaju ‘crvene linije’ i upitao – „zašto onda takva histerija u EU i pretnje upućene Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari