Borelj: U interesu Srbije i Kosova je da nađu neophodnu političku hrabrost da dijalog uspe 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Šef evropske diplomatije, Žozep Borelj, izjavio je u intervjuu skopskoj agenciji MIA da „želimo da damo sve od sebe da pomognemo Kosovu i Srbiji da nađu način za pomirenje i normalizaciju odnosa, jer bez toga neće moći da napreduju na putu ka Evropskoj uniji“.

Borelj je rekao da je njegova uloga da olakša dijalog i da je sebe „u to potpuno uložio“, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka koji se bavi intenzivnom šatl-diplomatijom između Prištine, Beograda i glavnih gradova EU.

„U njihovom je interesu (Srbije i Kosova) i interesu njihovih naroda da nađu neophodnu političku hrabrost da dijalog uspe. Nastavićemo da im pomažemo koliko god možemo, ali na kraju krajeva na njima je da sami donesu odluke. Nepotrebno je reći da će uspešan ishod ovog dijaloga imati veoma pozitivan uticaj na ceo region“, rekao je Borelj povodom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albana Kurtija u subotu u Ohridu.

Po vsokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, problem između Beograda i Prištine ne predstavlja zamrznuti konflikt, već to što ta dva partnera dele problematičnu prošlost, a još nisu u stanju da u potpunosti prevaziđu to negativno nasleđe.

„Verujem da su spremni da nađu rešenje za pregovaračkim stolom. Konačno, žele da se priključe EU, a dobrosusedski odnosi su jedan od osnovnih principa naše unije. Zato dijalogom kojeg podržava EU, pomažemo Beogradu i Prištini da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa“, rekao je Borelj i istakao da je dijalog jedna od ključnih komponenti angažovanja EU na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari