Prošlonedeljno pomirenje dve najveće bošnjačke partije, SDA Sandžaka i Sandžačke demokratske partije (SDP), čiji je osnivač Rasim LJajić i potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu između te dve partije i dalje je glavna politička tema.

Tim povodom oglasile su se bošnjačke partije i institucije iz BiH i Crne Gore, ali i muslimanski verski poglavari iz Srbije i Crne Gore, reisi Sead Nasufović i Rifat Fejzić.

Potpisivanje Deklaracije „koja osigurava političko jedinstvo“, jer „SDA podržala je SDA BiH, jer SDA Sandžaka „kao sestrinska partija, od osnivanja zagovara jedinstvo i saradnju među svim političkim subjektima u Sandžaku“. „Ovaj dokument je osnov za ekonomski i svaki drugi razvoj, a njegovo potpisivanje je u interesu svih građana u Sandžaku“ – navodi se u saopštenju SDA BiH. Predsednik Bošnjačke stranke (BS) iz Crne Gore Rafet Husović, ocenio je da će potpisivanje ovog dokumenta „doprineti jačanju saradnje u svim društvenim oblastima“.

-Vizionarski ciljevi proklamovani u Deklaraciji predstavljaju snažan motiv za brži razvoj ekonomije i privrede, bolju infrastrukturnu povezanost regiona sa važnim društvenim centrima, te jačanje kulturnih i sportskih aktivnosti. Sve ovo je od vitalne važnosti za građane i predstavlja dobru osnovu za prestanak podela među svim ljudima u Sandžaku, naročito među Bošnjacima. Bošnjačka stranka podržava ovakve inicijative koje prave mostove među ljudima, u zajedničkoj nameri da afirmišemo Sandžak kao modernu prekograničnu evropsku regiju – rekao je Husović.

Bošnjačko veće (BV) u Crnoj Gori u svom saopštenju, koje je potpisoa predsednik Osman Nurković, izražava se želja da će nakon potpisivanja Deklaracije „doći do pomirenja i ujedinjenja bošnjačkog naroda u Sandžaku“. „U ovom teškom vremenu Bošnjacima su najmanje potrebne podele. Potrebno mu je jedinstvo više nego ikad, što je razlog više za sve čestitke za ovaj hrabar i razuman potez. Nadamo se, da će vaš primer pozitivno uticati i na Bošnjake, koji žive u susednim državama i lidere političkih partija, da se ujedine i bolje sarađuju za dobro naroda koji predstavljaju“, navodi se u saopštenju BV i zaključuje da ovaj primer „treba da bude i dodatni impuls za jaču prekograničnu sradanju o kojoj se do sada samo deklarativno govorilo“.

Zadovoljstvo zbrog pomirenja dve najveće bošnjačke partije izrazio je i vrhovni poglavar Islamske zajednice (IZ) Srbije Sead Nasufović, koji je ocenio da je potpisivanjem ovog dokumenta „uspostavljena politička stabilnost i pozitivna politička klima u Sandžaku, koja je građanima Sandžaka bila neophodna, a naročito sada u ovom teškom vremenu kada kada su pojedini destruktivni i remetilački faktori,nažalost iz bošnjačkog korpusa svojim negativnim delovanjem dodatno otežali ionako teške uslove i potrebe Bošnjaka“. Reis Nasufović veruje da će „predstavnici IZ u Srbiji iskoristiti ovaj veliki događaj i uzeti pouku iz njega, te da će naći dovoljno snage, mudrosti i volje da uzmu aktivno učešče u trajnom pozivu koji im šaljem da zajedno gradimo zajednicu muslimana Srbije“.

Vrhovni poglavar muslimana u Crnoj Gori reis Rifat Fejzić ocenio je da je Deklaracija „gest koji je ujedinio bošnjački narod u Sandžaku i govori o visokom stepenu zrelosti i odgovornosti političara, ali i o sveopštoj stabilnosti u regionu“.

-Samo oni koji ne žele dobro bošnjačkom narodu i muslimanima uopšte, mogu da budu protiv ovako jedne plemenite stvari. Ovaj čin govorili o sazrevanju i o zrelosti političara koji predstavljaju ova dva dominantna bošnjačka bloka, o ljudima koji se bave politikom i koji su na ovaj način jasno poslali poruku da je Sandžak i taj deo prostora u Srbiji stabilan, da ima odgovorne ljude koji u Sandžaku vrše lokalnu vlast,m da ti ljudi žele da stvore pozitivnu klimu za ulaganje i privlačenje investitora i investicija .Cela naša IZ se raduje svakom jedinstvu i ujedinjenju bošnjačkog naroda i samo oni koji ne žele bošnjačkom narodu dobro i muslimanima uopšte, mogu da budu protiv jedne ovako plemenite stvari – rekao je reis Fejzić.

BDZS protiv

Potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu između SDA i SDP nije po volji trećoj bošnjačkoj opciji, Bošnjačkoj demokratskoj zajednici Sandžaka (BDZS) i njeni prvaci su se odmah o tome negativno izrazili. Ali, uočljivo je da su izostale reakcije drugih političkih partija koje participiraju u lokalnoj vlasti u Novom Pazaru. Za sada, u ovom gradu nema očekivanog kadrovskog prekomponovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari