Branka Latinović o izjavi Dereka Šolea pred Senatom: Direktna i jasna poruka da američka strana nije zadovoljna odnosima sa Srbijom 1foto N1

Izjava Dereka Šolea, visokog funkcionera Stejt Departmenta pred spoljnopolitičkim odborom Senata, jedna je od najznačajnijih koja je data u poslednje vreme, kaže za Danas član Foruma za međunarodne odnose evropskog pokreta i ambasadorka u penziji Branka Latinović.

Ona ističe da treba videti integralni tekst izjave i da je za očekivati da će ona biti temeljno analizirana i proučena od strane naše spoljno-političke službe.

– Ako se uporedi šta je Šole rekao o Srbiji i ostalim državama regiona, utisak je da se iza umerenog tona, opreznih formulacija, uz njegovu ocenu da su sadašnji odnosi između Srbije i Kosova „labilni i krhki“, u osnovi stoji izražena doza američkog nezadovoljstva i zabrinutosti sadašnjom etapom tih odnosa. Dok američke odnose sa Albanijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom a i Kosovom, Šole označava kao odnose sa „najbližim partnerima“ ili „naš saveznik“, on za odnose sa Srbijom kaže da ih „treba produbiti“, te da je američki interes da „pomogne Srbiji“, navodi Latinović.

Bivša ambasadorka ističe da je direktna i jasna poruka da američka strana nije zadovoljna, kako uzajamnim odnosima, stanjem stvari nakon dogovora u Ohridu, ali i nastavljanjem postojanja prepreka, nesmetanog intenziteta u vezi sa stanjem u Srpskom društvu, a koje su ključne za evropsku perspektivu Srbije, kaže Latinović i dodaje da je primetna i izražena doza zabrinutosti unutrašnjom situacijom u BiH.

– Jednostavno, ova izjava Šolea nije ohrabrujuća za nas i očito je da treba da se uloži još puno truda da bi se srpsko-američki odnosi doveli na zadovoljavajući nivo, onaj koji može da nam pomogne da realizovanje obaveza od strane vlasti u Prištini, najzad krenu uzlaznom linijom u vezi sa realizacijom ukupnih obaveza, a pre svega onih u vezi sa formiranjem ZSO, kaže ambasadorka u penziji.

Naša sagovornica smatra da je u ovoj fazi, na osnovu izjave u Senatu, Priština u određenoj prednosti.

Koliko će to trajati zavisi, pre svega, od nas i toga u kom pravcu će se kretati naša spoljna politika, zaključila je Latinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari