Bravo Novi Sad: Zabraniti skup povodom "oslobođenja" Srebrenice zbog ruganja žrtvama 1(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Građanski pokret Bravo osuđuje održavanje najavljenog skupa povodom „oslobođenja“ Srebrenice i traži od policije da ne dozvoli njegovo održavanje.

Ovaj pokret smatra da je događaj najavljen za 11. jul na Trgu slobode jasna provokacija i da predstavlja, ne samo ruganje srebreničkim žrtvama i njihovim porodicama, već i opasan pokušaj rehabilitacije ratnih zločina i njihovih počinilaca.

Bravo traži od nadležnih institucija da reaguju na ovakve i slične događaje.

„Pozivamo policijsku upravu da zabrani održavanje protivzakonitog skupa koji poziva i podstiče na nacionalnu i versku mržnju. Sramotno je i zabrinjavajuće što se gradske vlasti ne ograđuju od ovog događaja i što ne osuđuju zloupotrebu simbola Novog Sada u ovakvom kontekstu. Pored zabrane skupa, bilo bi dobro da se utvrdi pojedinačna odgovornost ljudi koji organizuju događaje ove vrste, izazivajući tako rizik od nasilja ili čak nasilje“, navode u saopštenju.

Bravo smatra i da bi 11. jula trebalo da se iskaže poštovanje prema žrtvama i apeluje na sve građane i građanke Novog Sada da zajedno grade društvo koje poštuje sve žrtve i neguje mir i toleranciju.

Prethodno je ovaj skup osudio i Antifašistički front „23. oktobar“, kao i Gradski odbori Pokreta slobodnih građana i Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari