Bregu: U ovim teškim vremenima "pakleno teško" održavati žar za sprovođenjem Zelene agedne za Zapadni Balkan 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas na okruglom stolu ministara energetike u okviru Berlinskog procesa da je u ovim teškim vremenima „pakleno teško“ održavati žar za sprovođenje Zelene agedne za Zapadni Balkan, koja je stvorena u stabilnim vremenima.

Ona je istakla da je sprovođenje Agende zasenio uticaj rata i skok cena energije, ali da neće biti ni brzih, ni čudotvornih rešenja za taj izazova.

„Ono što sa sigurnošću znamo je da ne može biti povratka na staro, posebno u pogledu održive i zelene tranzicije u tako osetljivom regionu kao što je naš“, rekla je Bregu, navodi se u saopštenju RCC.

Ona je dodala da je rešenje u regionalnom i evropskom pristupu, u solidarnosti i u smanjenju zavisnosti od uvoza energije i fosilnih goriva kroz korišćenje ogromnog potencijala obnovljive energije.

Kako je ocenila, Zapadni Balkan pati od dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja u energetski sistem i za promenu će biti potrebna velika finansijska sredstva, ali i vreme, a proći će godine pre nego što region bude u stanju da ostvari energetsku diverzifikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari