Evropska komisija je predložila da se Srbiji odobri status kandidata za prijem u Evropsku uniju, jer je načinila suštinski napredak u svim reformskim procesima, pri čemu se “podrazume da se Srbija ponovo angažuje u dijalogu s Kosovom i ubrzano se kreće ka sprovođenju u dobroj veri do sada postignutih sporazuma“.

S druge strane, datum početka pregovora o pristupanju biće određen onda kada dođe do opipljivog napretka u tom dijalogu, ali i u sveukupnoj “normalizaciji odnosa s Kosovom”. To se navodi u sažetku Mišljenja o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU, koje je juče objavila Evropska komisija. Visoki funkcioner EK je potom objasnio da je „datum početka pregovora praktično isključivo vezan za napredak u dijalogu i opipljive korake u sređivanju stanja na severu Kosova“. Evropska komisija će, po njegovim rečima, „o tome obaveštavati Savet ministara EU, koji u svakoj fazi može dati zaključak o ispunjavanju tih uslova i mogućem pokretanju pregovora“ o članstvu s Beogradom.

U sažetku Mišljenja EK podvlači se da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju političkih merila EU. Kad je reč o Procesu stabilizacije i pridruživanja, „Srbija zaslužuje pohvale zato što je na potpuno zadovoljavajući nivo dovela saradnju s haškim Sudom, hapšenjem preostalih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića“, a imala je i „jaku aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji i pomirenju u regionu“.

U dokumentu EK se dodaje da se „posle prvih rezultata u dijalogu s Kosovom, očekuje da se Srbija ponovo uključi i glatko sprovede dosadašnje dogovore“. „Srbija će morati da ostvari dalji značajan napredak u odnosima s Kosovom, i pragmatično i održivo primeni rešenja koja će olakšati život ljudi“, navodi EK.

Kad je reč o političkim merilima, u Mišljenju se ističe da „Srbija ima sveobuhvatan zakonski i institucionalni okvir za vladavinu zakona i zaštitu ljudskih prava i manjina, što sve odgovara evropskim i međunarodnim standardima“. Ključni zakoni saglasni sa evropskim standardima su doneti proteklih meseci u oblastima izbornog sistema, finansiranje političkih stranaka i odnosa parlamenta i nezavisnih nadzornih tela.

Takođe se ističe da je „pokrenuta dalekosežna reforma pravosuđa“, a u toku je postupak otklanjanja ranijih nedostataka u imenovanjusudija i tužilaca. „Celokupan je zakonski i institucionalni okvir, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, gde su ostvareni početni rezultati“, kaže EK i ukazuje na „niz manjkavosti u primeni tog zakonskog okvira za čiju dogradnju Srbija mora uložiti napore“.

Evropski komesar Štefan File juče je na konferenciji za novinare u Briselu, obrazlažući Mišljenje EK, ocenio da je „napredovala dalja integracija Srba na jugu“ Kosova, „mada je porasla zategnutost na severu Kosova“. „Od najveće je važnosti da Kosovo pokrene sveobuhvatan program za sever“, dodao je File.

Na pitanje novinara zašto Komisija u izveštaju o Kosovu nije spomenula pitanje „srpskih struktura na severu“, što bi možda moglo naići na protivljenje neke članice EU, File je uzvratio da „potpuno veruje da preporuke Evropske komisije odslikavaju verno ono što žele da vide članice EU“.

Evropski komesar je objasnio da ako se, pored opšteg okvira dobrih susedskih odnosa, pogleda na sektor telekomunikacija, kao jednu od tema dijaloga Beograd – Priština, „ispostavlja se da mi upravo imamo posla sa jednom paralelnom strukturom“. „Ali je važno da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova i savršeno jasno smo predočili da EU nije spremna da uveze ikakav problem“, rekao je komesar za proširenje.

File je stavio do znanja da to „znači da proces normalizacije mora biti ostvaren tokom razdoblja pregovora o članstvu“. „Da li to znači da mi sve možemo postići na početku tog postupka, e, ja u to ne verujem“, rekao je File i naglasio da se sva ta osetljiva i važna pitanja ne mogu nikako ostaviti ni za kraj postupka ulaska u članstvo Srbije u EU.

Komesar je dodao da je Crnoj Gori za početak pregovora dato sedam uslova, jednoj drugoj zemlji dvanaest, a Srbiji je taj jedan.

– Uslovi koje je Evropska komisija postavila Srbiji za početak pristupnih pregovora statusno su neutralni i ostvarivi – rekao je šef Delegacije EU Vensan Dežer na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, povodom predstavljanja Mišljenja EK.

“Ne menjamo politiku”

Srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će odnos Srbije prema kosovskom pitanju ostati isti. „Naša politika prema Kosovu se neće menjati kao rezultat mišljenja Evropske komisije“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare juče u Beogradu, nakon razgovora sa šefom italijanske diplomatije Frankom Fratinijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari