Britanski BBC o svađi oko registarskih tablica između Beograda i Prištine: Da li je to razlog za stavljanje trupa u pripravnost? 1 EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Malo je verovatno da je svađa oko registarskih tablica na automobilima razlog za svađu sa međunarodnim partnerima i za stavljanje trupa u pripravnost, ali Srbija i Kosovo trenutno rade upravo to, navodi britanski BBC.

“Insistiranje Kosova da etnički Srbi moraju da predaju svoje registarske tablice koje su izdale Srbi zaoštrava odnose sa njihovim glavnim međunarodnim pristalicama, EU i SAD”, navodi se u članku koji je trenutno na sajtu BBC-a treći najčitaniji tekst.

Mirovne trupe NATO, piše BBC, pojačavaju patrole u slučaju bilo kakvih incidenata, a ministar odbrane Srbije kaže da su njihove trupe u pripravnosti „da zaštite sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu“.

BBC podseća da je kosovska policija sinoć posle ponoći počela da izriče prve pismene opomene, pošto je istekao rok za zamenu tablice, te da je prva opomenu dobila žena koja je stigla iz Srbije preko prelaza na Jarinju, na severu Kosova.

Policija je ženu, navodi se dalje u tekstu, upozorila da do 21. novembra mora da skine srpsku registarsku tablicu sa automobila ili će joj biti izrečena novčana kazna.

“Čini se da su male šanse da Beograd promeni svoj stav. U njemu se kaže da kosovski Srbi imaju svako pravo da koriste srpske registarske tablice, što odražava nepriznavanje jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine od strane Srbije”, ističe BBC.

Petar Petković, šef vladine kancelarije za Kosovo, za BBC je rekao da je Priština jedini krivac.

„Ne samo da je ovo čin kršenja sporazuma koji su sklopljeni u okviru dijaloga, već sada Priština najavljuje upotrebu nasilja za sprovođenje ove nerazumne odluke”, rekao je Petković.

Nakon prve tri nedelje od izdavanja pismenih upozorenja, policija će početi da izriče kazne od 150 evra, a sledeća faza uključuje konfiskaciju registarskih tablica. Priština insistira da se preregistracije završe do aprila sledeće godine, ističe se u tekstu.

BBC navodi da je zamenik kosovskog premijera Besnik Bislimi trebalo da sve ovo objasni na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji prošlog petka, ali da ga je srpska policija vratila, navodno zbog njegove bezbednosti.

“U prošlosti je EU imala tendenciju da rešava pitanja odlaganjem. Jednostavno odlaganje samo povećava problem i samo znači da problem prenosimo narednim birokratama u EU. Ne mislimo da je ovo najbolji lek za rešavanje dugoročnih problema”, rekao je Bislimi.

BBC piše kako je EU saopštila da je „razočaravajuće“ što njen savet o odlaganju za 10 meseci „nije poštovan“.

U međuvremenu, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izrazio je ogorčenje govoreći na sednici Beogradske bezbednosne konferencije. On je rekao kako se u poslednje vreme priča o nuklearnom oružju, i da je to važnije od registarskih tablica.

Hil je za BBC rekao da fokusiranje na sitnice neće rešiti suštinska pitanja između Kosova i Srbije.

„Voleli bismo da se cela ova stvar sa registarskim tablicama odloži kako bismo mogli da pređemo na važnija pitanja. Ako postoji neki napor da se pozabavimo širim pitanjima, onda će pitanja poput registarskih tablica doći na svoje mesto.“

U međuvremenu, stanovnici Severne Mitrovice, najvećeg grada sa većinskim etničkim Srbima na Kosovu, uhvaćeni su usred ovog najnovijeg sukoba, piše BBC.

Jovana Radosavljević, koja vodi Novu društvenu inicijativu, organizaciju koja promoviše poverenje među zajednicama i koja živi u Severnoj Mitrovici za BBC je rekla da je mnogim etničkim Srbima dosta toga da se osećaju kao pioni u sporovima između Beograda i Prištine.

„Vremenom, a posebno u novijoj istoriji, srpska zajednica na Kosovu nije imala nikakvu agenciju, bilo kakav kapacitet za donošenje odluka. Ni briselskim dijalogom i sprovođenjem integracija lokalna zajednica nije pitana kako se oseća, šta želi i kako želi da se to uradi”, rekla je Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari