Brnabić: Opozicija će tražiti da Vučić ne može da pozajmi ime listi. Gde to još postoji? 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će kampanja opozicije i civilnog društva koje je podržava biti fokusirana na to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da pozajmi svoje ime i/ili lik nekoj od lista, a taj zahtev ocenila je suprotnim međunarodnim standardima demokratije.

„Kao što su rekli i u Briselu i u Strazburu – ako bilo koja lista, bilo kad, na bilo kojim izborima u Srbiji, nosi njegovo ime, oni ne mogu da pobede. Danas kažu to je ‘najbazičniji uslov’. A gde to još postoji?“, navela je Ana Brnabić na mreži Iks, reagujući na izjavu direktorke Građanskih inicijativa Maje Stojanović da se treba fokusirati na „izmene najbazičnijih uslova a to nepojavljivanje predsednika u izbornoj kampanji i u izbornom procesu, na izbornom listiću“.

Ana Brnabić navela je da bivši predsednik Srbije Boris Tadić „davao svoje ime Demokratskoj stranci za sve izbore na svim nivoima, pa nije bio problem“.

„Nije bilo civilnog društva da kaže da je to nedemokratski i nefer. U Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, u SAD… svuda je to dozvoljeno i uobičajena je praksa. Samo ovde opozicija i oni koji ih podržavaju misle da je fer trka samo ona u kojoj kad nekog ne možeš da pobediš, a ti ga lepo diskvalifikuješ iz trke“, navela je Ana Brnabić.

Prema njenoj tvrdnji, taj „najbazičniji uslov“ ne postoji u preporukama ODIHR o izborima u Srbiji.

„Zašto? Pa zato što nije u skladu sa međunarodnim standardima demokratije. Da su fer, na ovo bi Proglas ili Građanske inicijative (i svi ostali iz tog spektra) rekli: ‘Pa nismo mi za demokratiju, mi smo protiv Vučića’. Da su fer, kao što nisu“, dodala je Brnabićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari