Brnabić: Pravimo Bio4 kampus kao u Singapuru, već ima zainteresovanih 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Drugog dana posete Singapuru, predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa predsednicom te zemlje Halimom Jakob i ministrom za nacionalnu bezbednost Teo Či Henom. Obišla je i jedan od najvećih centara za istrživanje i razvoj.

Singapurski centar za istraživanje i razvoj u biomedicini je minijaturna verzija Biopolisa. U realnosti, to je pravi mali grad. Primera radi – pet, do deset minuta vožnje trebaće vam da pređete od edukativnog centra, do laboratorije.

Tu je i šoping centar, rezidencijalni deo i hotel, a tu se nalazi i ministarstvo za obrazovanje.

Baš ovaj kampus bio je inspiracija za onaj koji Srbija planira da izgradi na 20 hektara površine u Beogradu.

„Mislim da je izgradnja Bio4 kampusa stvarno strateška stvar i odluka države. Mogu sada da objavim da planiramo da početak izgradnje počne u avgustu-septembru 2023. i da traje dve godine. Tako da 2025. dobijamo nešto sasvim novo u nauci i državi“, kaže ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Premijerka Brnabić kaže da već ima zainteresovanih kompanija koje žele da se lociraju u okviru Bio 4 kampusa.

„Potpisali smo sporazum o saradnji sa nekim od najvećih farmaceutskih kompanija i ima sve više kompaija koje su zainteresoane i koje prepoznaju da Srbija ima potencijal, a ima i želju i podršku državnog vrha da ide u tom smeru tako da oni automatski žele da se priključe na taj voz“, kaže Brnabićeva.

Ovakva ulaganja u ljude i znanje, ali i iskorenjivanje korupcije i smanjenje poreza za strane ulagače gurnulo je Singapur daleko ispred 4 azijska tigra, odnosno malih zemalja koje su između 60-ih i 90-ih godina imale konstantan privredni rast od 7 odsto. Danas ovaj tigar sa 100 puta manjom površinom od Srbije takmiči se sa najrazvijenijima u svetu.

A Srbija, potvrđeno je i danas na političkim sastancima u Singapuru, namerava da postane partner azijskih zemalja.

„Ono što je najvažnije sa ovog sastanka je da ćemo imati podršku Singapura da se priključimo ASEAN-u, da kao zemlja koja nijeo deo jugoistočne Azije potpiše sporazum o saradnji i prijateljstvu sa ASEAN-om. Naravnoo za to je potrebna podrška svih članica ali Singapur je jedna od najvažnijih tako da ćemo imati njihovu punu podršku“, rekla je premijerka Srbije.

Iako regionalna inicijativa i savez, ASEAN-u – odnosno Asocijaciji južnoazijskih zemalja važna su i međunarodna partnerstva zbog saradnje u oblasti ekonomije, sigurnosti, obrazovanja, investicija. Evropska unija joj je je treći najveći trgovinski partner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari