Brnabić: Tražićemo dodatne bezbednosne garancije za Srbe na KiM 1Foto: FoNet/ Marko Dragoslavić

Reagujući na odgovor Kfora u kome se kaže da nema potrebe za povratak srpskih bezbednosnih snaga na teritoriju KiM, premijerka Ana Brnabić kaže da to što je pismo predato na Badnje veče i posle napada na srpske dečake u Štrpcu mnogo govori „o karakteru odgovora“. Tražićemo dodatne garancije za bezbednost Srba na KiM jer ovo nisu uslovi u kojima bilo ko u Evropi treba da živi u 21. veku, naglašava Brnabićeva.

Brnabić kaže da su odgovor Kfora na zahtev Vlade da se na KiM vrati do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbednosti obeležile dve stvari.

Kako navodi, jedna je ta što je odgovor upućen na Badnje veče, a druga što je upućen neposredno nakon napada na srpske dečake u Štrpcu.

„Volela bih volela da srpski narod na KiM uživa svu zaštitu i iznad svega da se srpske porodice osećaju bezbedno, da bezbedno žive, školuju se i rade. Ali, nažalost to nije slučaj i to pokazuje današnji protest srpskog naroda na KiM“, rekla je Brnabić novinarima u Dubaiju, gde boravi u dvodnevnoj poseti.

Dodaje da će država nastaviti da instistira na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i svih sporazuma, pre svega Briselskog sporazuma i obaveze Prištine da se osnuje ZSO.

„Ušli smo u 2023. godinu i očekujem da se dogodi ono što su obećavali naši međunarodni partneri i da se u januaru krene sa formiranjem ZSO. To je moj fokus za januar i da se o tome razgovara na sastancima iduće nedelje. Svakako ćemo nastaviti da instistiramo na poštovanju Rezolucije 1244“, naglasila je premijerka.

Konstatuje da je jedno ono šta kaže Kfor, a druga je realnost na terenu.

„Realnost je ne samo da se Srbi ne osećaju bezbedno, već da nisu bezbedni. Na Badnje veče su napadnuta tri mladića, ali to je samo poslednji u nizu incidentata. A bilo ih je više od 300 u poslednje dve godine za koje niko nije odgovarao“, kaže Brnabićeva.

„I onda čujemo da neko može da se brine za budućnost Srba na na KiM i da jedina pomoć koja nije potrebna je podrška srpskih snaga. Dobrodošla je podrška i albanskih i nemačkih i holandskih i svih, samo nije dobrodošla pomoć srpskih snaga“, dodaje premijerka.

Kako kaže, to nije logično i suprotno je Rezoluciji 1244.

„Ali ta rezolucija postoji, od nje ne mogu da pobegnu ni oni koji su je prekršili. A prekršili su je svi koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Nastavljamo da instistiramo na poštovanju Rezolucije i tražićemo dodatne garancije za bezbednost Srba na KiM jer ovo nisu uslovi u kojima bilo ko u Evropi treba da živi u 21. veku i nadam se da ćemo se makar oko toga svi složiti“, zaključila je predsednica Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari