Brnabić: Uskoro poništavanje odluke Vlade Srbije u vezi sa Rio Tintom, referendum legitiman 1foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Novom Sadu na uručenju ključeva stanova pripadnicima vojske i policije da su na jučerašnjem referendumu građani Srbije „uradili veliku stvar“, te da nema mesta spekulacijama o legitimnosti jučerašnjeg referenduma bez obzira na nisku izlaznost, i ponovila da će odluke Vlade u vezi sa kompanijom Rio Tinto biti povučene „uskoro“, odbivši da precizira šta to znači.

Premijerka je nisku izlaznost pripisala „velikom broju ljudi koji su pozitivni na korona virus“ i onima koji su se zbog epidemijske situacije plašili da izađu na birališta, dodavši da je otežavajuća okolnost i to što je trenutno sezona odmora u Srbiji, ali i da tema referenduma „nije bila prijemčiva za građane“.

Istakla je i da bez obzira na sve one koji nisu izašli i glasali, „nema govora“ o dovođenju u pitanje legitimnost jučerašnjeg procesa, jer je i „velika većina bila za“.

– Oni koji kažu da je referendum pokazatelj da ćemo izgubiti na izborima, to je potpuno moguće, ali na referendumu smo pobedili, i to je jedino važno u ovom trenutku – istakla je Ana Brnabić

Na pitanje ko je pobedio na referendumu, s obzirom da to nije stranačko pitanje, Brmabićeva je objasnila da je pobedila „ona većina koja je izgurala amandmane, dvotrećinska većina, Vlada koja se borila za to pitanje i koja je zagovarala da se glasa potvrdno“.

Ona je istakla da su „svi po prvi put jednaki pred licem pravde“, ali i da su sa jučerašnjim danom pojedinci „pokazali licemerje i neodgovornost“ pozivajući da se glasa protiv protiv akta o promeni Ustava, optuživši krajnju levicu i desnicu, uključujući stranke Zavetnici, Dveri i Ne davimo Beograd uz organizacije civilnog društva, , da „žele po svaku cenu da zaustave demokratizaciju Srbije samo kako bi bili protiv Aleksandra Vučića, Vlade i Skupštine“.

„Za Rio Tinto kriv Zelenović“

Predsednica Vlade kazala je da se „uskoro očekuje poništavanje odluke Vlade Srbije u vezi sa Rio Tintom“, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije, ponovivši da „da Vlada ne voli da na takav način odgovara na zahteve koji su joj isporučeni od strane udruženja koja su finansirana iz inostranstva“, i istakla da aktuelna vlast „nema problem sa tim jer ih oni nisu doveli u Srbiju“ i da ugovor sa Rio Tintom ne postoji.

Na pitanje da li uskoro znači nekoliko dana, nedelja ili meseci, Brnabić je odbila da objasni šta to znači.

– Nismo od onih koji su danas protiv Rio Tinta i blokiraju međunarodne saobraćajnice a taj Rio Tinto su doveli u Srbiju, dali im istražna prava 2004. godine i dve godine kasnije promenili čitav zakon kako bi izašli u susret toj kompaniji i 2012. godine im dali dozvole – poručila je premijerka i dodala da joj nije jasno „zašto se ne razgovara sa drugima i Nebojšom Zelenovićem“, te da njega treba pitati „zašto je doveo Rio Tinto, zašto je 2004 dao istražna prava, zašto su promenili zakon o rudarstvu i energetici tako da bi se omogućili eksplataciona prava onima koji nisu imali ta prava“.

Ponovila je i optužbe da blokade i protesti koji se svakog vikenda događaju širom Srbije „nemaju veze sa ekologijom“ i da su opozicioni lideri Dragan Đilas, Marinika Tepić, Mlađan Đorđević, Dušan Petrović „prodavali zemlju toj kompaniji“ i zaključila da „što se nje tiče Rio Tinto ne mora da bude u Srbiji“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari