CEAS: Nastavak razgovora i postizanje sporazuma hitno pitanje za obe strane 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) danas je u svom novom izveštaju „Ne lomite principe“ o odnosima Beograda i Prištine i putu ka održivoj formalizaciji odnosa, istakao da je nastavak razgovora i postizanje kompromisnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine hitno pitanje za obe strane.

U izveštaju CEAS je istakao da veruje da je dogovor hitan, jer nerešen status crpi ogromnu energiju iz srpskog društva i oduzima mu ne samo energiju, već i medijski prostor, tako da neka druga pitanja, od presudnog značaja za demokratiju Srbije i pristupanje EU, ne dobijaju dovoljno pažnje.

„Međutim, isto se odnosi i na Kosovo. Građani su i tamo glasali za promenu, očekujući da će se nova vlada boriti protiv korupcije i težiti razvoju ekonomije, ali sve dok nema sporazuma sa Beogradom i statusnog rešenja, nova kosovska vlada neće moći da se usredsredi na rešavanje takvih problema“, naveo je CEAS.

Povodom izjava Aljbina Kurtija kako su „genocid, masakri i masovne grobnice istine Srbije sa kojima Vučić treba da počne da se bavi“, CEAS je ocenio da su kosovski lideri zapravo oni koji se ne drže principa – suočavanja sa nedavnom zločinačkom prošlošću i kojima nedostaje politička hrabrost i liderstvo.

Vučić je u teškoj poziciji da održi političku većinu dok traga za kompromisom sa Prištinom koji može biti demokratski potvrđen, ali on ipak istrajava na tom putu, naveo je CEAS i istakao da to isto ne vidi na Kosovu 2019-2020.

„Gospodine Kurti, ako postanete vlast na Kosovu, moraćete sarađivati sa Specijalizovanim većima koja su već obavila veliki broj saslušanja. Slede optužnice i izručenja.

Videćete šta znači isporučivati kad u sistemu bezbednosti naiđete na otpor izvršenju obaveza i zaveru ćutanja, a društvo vam ne daje podršku“, ukazao je CEAS. Centar je naveo i da radikalnost Aljbina Krutija, a ne zvanični Beograd, Rusiji širom otvara vrata za razne vrste uticaja i opstrukcije stabilizacije i demokratizacije regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari