Vlast u bačkoj opštini Odžaci formiraće Demokratska stranka, zajedno sa socijalistima, G17 plus i Romskom demokratskom strankom. Koalicija „Za evropske Odžake – Boris Tadić“ osvojila je deset odborničkih mandata, koalicija okupljena oko socijalista tri, a G17 plus i Romska demokratska stranka po jedno odborničko mesto.

U odborničke klupe, u kojima ima 27 mesta, sešće još sedam predstavnika Srpske napredne stranke, Srpska radikalna stranka imaće tri, a Demokratska stranka Srbije – dva odbornika. Nova Srbija, Narodna partija i Koalicija Srbija – Balašević, Šajn, Besermini, nisu osvojile nijedan odbornički mandat.

Na lokalne izbore u nedelju u Odžacima izašao je 20.151 građanin sa pravom glasa, što čini 71,98 odsto biračkog tela. Izborna komisija juče je saopštila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima. U svim komentarima naglašava se izuzetno velika izlaznost građana na izbore, što se obrazlaže i izuzetnom predizbornom kampanjom.

Bojan Pajtić, potpredsednik DS i predsednik Vlade Vojvodine, istakao je da je ovo istorijska pobeda demokrata, koji u Odžacima nikada do sada nisu ostvarili željeni rezultat, a da je 2000. DOS ovde potučen do nogu.

U prethodnom mandatu vlast u Odžacima držali su radikali s 13 (od 28) odborničkih mandata, s kojima su u koaliciji bili socijalisti. Kada se koalicija raspala, odnosno pošto nije održana nijedna sednica Skupštine opštine, 1. septembra uvedene su privremene mere. Ovog puta žitelji Odžaka birali su 27, a ne 28 odbornika, koliko je bilo prošli put, da ne bilo „pat pozicija“ usled parnog broja. Sve stranke u predizbornoj kampanji su obećavale boljitak, a žitelji ove opštine, kojih ima oko 36.000, ističu da je nezaposlenost najveći problem. Gotovo 5.500 Odžačana traži zaposlenje.

– Praktično, bitnih pomeranja rezultata u odnosu na ranije izbore nema, ukoliko se uzme da su radikali nekada jedinstveno nastupali i kad se saberu glasovi SRS i SNS – kaže za Danas Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.

On konstatuje da, po pravilu, u međuizbornom periodu loše prođu oni koji su držali vlast, a nisu postigli bilo kakve rezultate i, s druge strane, profitira vladajuća koalicija na nivou zemlje ukoliko u prethodnih meseca dana ima nešto što su signali da se može izaći iz ekonomske recesije i socijalno depresivnog stanja.

– Priča o ponovom pokretanju točka evropskih integracija i dogovoru s MMF i o kakvom takvom ekonomskom oporavku bilo je dobro brojanje za Vladu. Ipak, ne treba zanemariti da su se oni obilato koristili državnim marketingom, odnosno da je nekoliko ministara „otkrilo“ Odžake i dolazilo da govori o nekakvim investicijama, što je uvek prednost vlasti na državnom nivou. S druge strane, naravno da je plaćena cena raskolu unutar radikala, gde se vidi da je ipak dve trećine ili više biračkog tela otišlo naprednjacima – kaže Stojiljković.

Visok rezultat DS, prema rečima sagovornika Danasa, može da ukazuje na snažan uticaj te stranke u Vojvodini i da može da cementira poziciju pokrajinske organizacije i Bojana Pajtića.

Veliki odziv birača, ocenjuje Stojiljković, može se obrazložiti činjenicom da je Srbija trenutno u međuizbornom periodu, što ovom glasanju daje značaj.

– Građani tada procenjuju dve stvari. S jedne strane, da su izbori postali značajni i dobili publicitet, a s druge strane da su prilično neizvesni, i to im stvara utisak da i oni pojedinačno i njihov glas mogu nešto da promene – zaključuje Stojiljković.

Marko Blagojević, operativni direktor CeSID, smatra značajnim veliki odziv birača, te čestita partijama na kampanjama i ponudi kojima su motivisali građane.

– Ne može da se prenebregne uspeh ne samo koalicije oko DS, nego svih partija vladajuće koalicije koje su napravile dobar rezultat na visokom odzivu – kaže Blagojević.

Izborni rezultat naprednjaka je, kako ocenjuje, posledica činjenice da su do ovih izbora bili na vlasti, ali i podele unutar SRS.

– Podela se u Odžacima nije dogodila na isti način kao u Republici. Ovde su radikali zadržali veći broj birača nego u Republici, gde su na oko sedam odsto. I tih nekoliko procenata više za radikale toliko je manje za naprednjake i otuda i razlika između koalicije oko DS i naprednjaka. Ali od ovoga ne treba praviti studiju slučaja. To su samo izbori u Odžacima, kao što važi i za Voždovac, Kostolac, Vrbas… – kaže Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari