Čiji si ti poslanik? 1

Od 250 poslanika u Skupštini Srbije, tek nešto više od minimuma čine žene i na tom polju tek predstoje usaglašavanja, kao što se radi i na pronalaženju modela za predstavljanje manjina u parlamentu.

To je navela narodna poslanica Elvira Kovač na skupu „Narodni, a ne partijski poslanik“, koji je u Zrenjaninu u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju organizovao Centar za razvoj civilnog društva.

– U Finskoj je zastupljen Zip model, jedna žena pa jedan muškarac, u nekim zemljama se propisuje minimum zastupljenosti žena, kod nas postoji otpor prema promenama, ali će se one desiti. Kada je reč o nacionalnim manjinama, od 119 registrovanih političkih stranaka čak 73 su manjinske stranke, ali stvaran broj onih koji se ozbiljno bave zastupanjem interesa svog naroda je malo. Akcioni plan za nacionalne manjine treba da definiše da li će biti garantovanih mesta u skupštini za manjine, da li će se ići na prirodni prag. Mislim da kao poslanici nismo glasačke mašine, mislimo svojom glavom i to dokazujemo za govornicom, navela je Elvira Kovač u Zrenjaninu.

Ona je podsetila da je Kancelarija narodnih poslanika dva puta otvarana u Zrenjaninu, i da bi trebalo ponovo obnoviti njen rad.

– Oba puta bio je problem sa finansiranjem rada kancelarije i asistentima. Ponovo smo pokrenuli ovo pitanje i radimo na tome da se obnovi rad kancelarije, navela je Kovač.

Dr Snežana Ilić, direktorka Centra za razvoj civilnog društva, podsetila je da je prošlo pet godina od kada su započeli pregovori o pridruživanju, da su na početku otvorena poglavlja koja se tiču vladavine prava i obuhvataju položaj manjina ali da se ta poglavlja zatvaraju poslednja u jednom pregovaračkom procesu.

– Moramo naći model za političku aktivnost manjina i definisati kako će manjine ući u parlament Srbije. Mi imamo 23 manjinske stranke, ipak najorganizovanije su samo tri – mađarska, bošnjačka i albanska stranka, dok je hrvatska zajednica u koaliciji sa Demokratskom strankom. Očigledno je da država cepa biračko telo kada ima puno stranaka, a politička kultura i život većine u Srbiji utiče i na rad Saveta nacionalnih zajednica, pa i tu imamo jednu vrstu jednoumlja gde je potrebna demokratizacija, navela je Snežana Ilić.

U diskusiji koja je usledila pokrajinska poslanica iz redova DS dr Gordana Kozlovački navela je da su „poslanici i narodni i partijski, i objasnila da nije moguće zastupati isključivo i direktno interese svoje sredine, već preko odbora i skupštinskih tela“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari