CIK će sutra odgovoriti predsednicima SO S.Mitrovica, Z.Potok i Leposavić koji su tražili informacije o inicijatorima i broju birača 1ilustracija Foto: KoSSev

Centralna izborna komisija (CIK) će sutra odgovoriti predsednicima skupština opština Severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok.

To je za Gazeta Express potvrdio portparol CIK-a, Valjmir Eljezi.

„Tokom ponedeljka uputićemo zvanične odgovore na dva zahteva koja su od CIK-a zatražila trojica predsednika skupština opština i to iz Leposavića, Severne Mitrovice i Zubin Potok. Naravno, sadržaj odgovora ćemo i objaviti“, rekao je Eljezi, a u pitanju su zahtevi nakon što im je grupa Srba podnela zahteve za smene gradonačelnika, prenosi KoSSev.

Eljezi je u sredu medijima kazao da su predsedavajući zatražili od CIK-a da im se dostave zvanične informacije o članovima inicijativne grupe da li su oni birači određene opštine i informacije o ažuriranom broju birača upisanih u ovim opštinama, a kako bi se mogao izračunati minimalni broj potrebnih 20 odsto potpisa.

„Centralna izborna komisija je na službenu adresu primila tri odvojena zahteva predsednika skupština opština za Leposavić, Severnu Mitrovicu i Zubin Potok. Sadržaj ova tri zahteva je isti. Prvo, trojica predsednika skupština opština zatražila su od CIK-a da dostavi zvanične informacije o članovima inicijativne grupe, odnosno da li su oni glasači određenih opština. Drugo, tražili su da im dostavimo i informacije o ažuriranom broju upisanih birača u ovim opštinama, na osnovu čega se izračunava minimalno potreban broj potpisa od 20 odsto“, precizirao je on.

Međutim, takav zahtev nije podnela opština Zvečan, pošto je predsednica skupštine opštine odbila zahtev za pokretanje peticije.

U Keljmendijevom odgovoru inicijativnoj grupi, u koji je Gazeta Express imala uvid, navodi se da se zahtev odbija „zbog činjenice da je on u suprotnosti sa odredbama člana 4. stav 3, a posebno stava 2. iz člana 5. Administrativnog Uputstva (MAPL) br. 02/2023 za Građansku inicijativu za smenu gradonačelnika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari