CIK overio birački spisak za referendum na Severu, skoro 1,500 birača više 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Centralna izborna komisija overila je birački spisak za proces glasanja za ili protiv smene predsednika opština u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, koji će se, kako je planirano, održati 21.04.2024. godine, piše RTK, a prenosi KoSSev.

Na ovoj listi nalazi se 46.556 birača ili 1.461 birač više u odnosu na izbore održane 23. aprila 2023. godine, prenosi KoSSev.

Prema podacima, broj mlađih birača koji će glasati po prvi put je 1.826 birača, od čega je 293 njih navršilo 18 godina nakon vanrednih izbora održanih 23. aprila 2023. godine, a 1.533 birača nije ni bilo na biračkom spisku na vanrednim izborima održanim 23. aprila 2023. godine. Oni se mogu smatrati biračima koji su po prvi put upisani u Centralni registar ili biračima koji su nakon tih izbora promenili opštinu, piše KoSSev.

Prema izveštaju Biračkog spiska, „broj birača koji su umrli, koji su promenili opštinu ili se odrekli državljanstva Republike Kosovo nakon vanrednih izbora održanih 23. aprila 2023. godine je – 365“, navodi se u ovom dokumentu.

Ujedno, u roku koji je dat za podnošenje zahteva za registraciju birača van Kosova, koji je trajao do 5. aprila, CIK je primio samo dva zahteva i oni su odobreni. Dva uspešna upisana birača su uklonjena sa biračkog spiska na Kosovu i isti će moći da glasaju tokom perioda za glasanje putem pošte koji počinje 10. aprila i završava se 20. aprila 2024. godine.

Odobreno korišćenje kamera

CIK je usvojio i proceduru za korišćenje kamera na glasačkim mestima. U pitanju je postupak koji je planiran tokom izrade podzakonskih akata od strane CIK-a, tačnije Izbornim pravilnikom br. 11/2024 za biračke odbore i br. 12/2024 za glasanje, prebrojavanje i upravljanje biračkim mestom, prenosi KoSSev.

Ovaj i drugi izborni pravilnik, prenosi dalje RTK sa ovog sastanka – nije sačinjen samo za proces glasanja koje će se održati 21. aprila, već će se odnositi i na buduće izborne procese, a postavljanje kamera na biračkim mestima se vrši kako bi se „garantovala bezbednost izbornog materijala i čuvanje integriteta procesa glasanja i brojanja na biračkom mestu“.

Međutim, nasuprot tome, u istoj se vesti navodi i to da prema proceduri koju je odobrio CIK, postavljanje kamera na biračkim mestima biće obavljeno uz potpunu tajnost glasanja, jer će one biti postavljene „na drugom kraju“ – od glasačkih kabina, a „čuvanje snimaka biće privremeno“, do „odlaganja izbornog materijala, 60 dana“.

Pri tom se tvrdi da na dan izbora, „neće biti praćenja kamera“, te da „pristup slikama mogu da obezbede samo institucije za sprovođenje zakona“.

Traže se novi članovi OIK-a na Severu

Članovi CIK-a su obavešteni da su 7. i 8. aprila opštinske izborne komisije za opštine Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severnu Mitrovicu prihvatile ostavke četvoro predstavnika iz političkog subjekta Srpska Lista, kao i jednu ostavku iz GI SPO iz opštine Severna Mitrovica, koje je CIK prethodno imenovao za proces glasanja za ili protiv smene gradonačelnika sa funkcija u ovim opštinama, piše RTK.

Nakon prihvatanja ovih ostavki, SKKZ je uputio ovim dvoma političkim subjektima zahtev za zamenu članova Opštinskih izbornih komisija koji su podneli ostavke.

CIK je odlučio da akredituje prvu grupu od 18 posmatrača, koji će moći pomno da prate proces glasanja 21. aprila i ostale procedure do overe konačnog rezultata.

Rok za prijavu za akreditaciju posmatrača političkih subjekata aktuelnih predsednika, lokalnih/međunarodnih nevladinih organizacija i medija ističe 15. aprila 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari