Ciljevi protesta su nam isti 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Pojedini logističari i učesnici „Protesta protiv diktature“ od kojih se, pre nekoliko dana, odvojila grupa studenata, nezadovoljna dosadašnjim tokom demonstracija i odlukama koje su ih pratile…

… kažu za Danas da su ponovo u kontaktu sa tom grupom i da će pokušati da nađu način da zajedno deluju u protestnim danima koji slede.

Kako za naš list kaže Marko Dmitrović ispred „Protesta protiv diktature“, čak i da se uspeju da se dogovore o zajedničkim nastupima, ciljevi obe grupe su isti i njihova delovanja se međusobno ne isključuju.

– Stupili smo u kontakt sa grupom studenata koja se izdvojila pre tri dana. Ustanovili smo da imamo zajednički cilj, ali dogovori o usaglašenim nastupima tek moraju da se uspostave. Planiramo opet da se sastanemo kako bismo razgovarali o mogućem koordinisanom delovanju. Čak i da se to ne desi, rad naše dve grupe ne isključuje se međusobno – ističe Marko Dmitrović za naš list ispred „Protesta protiv diktature“.

Grupa koja se izdvojila od organizacije „Protesta protiv diktature“ najavila je pre nekoliko dana da će nastaviti da se okuplja i da organizuje paralelne akcije. Kako su članovi ove protestne grupe izjavili za Insajder.net, uskoro će biti formulisani konkretniji zahtevi od postojećih, a od sada će nastupati pod nazivom „Kulturom protiv diktature“. Student Fakulteta dramskih umetnosti Gavrilo Vučetić, koji je jedan od članova grupe građana koji su nezadovoljni načinom na koji je planiran i vođen protest do sada, izjavio je da su šetnje posle Uskrsa izgubile smisao. On objašnjava da se broj okupljenih drastično smanjio između ostalog i zbog toga što su zahtevi koji su postavljeni neostvarivi.

– Spisak zahteva napravljen je stihijski bez ikakvog dijaloga, o njima više niko ne govori, pa šetnje nemaju nikakav cilj. Mi smo grupa istomišljenika koja se od prvog dana okupila na protestu jer želimo da radimo za dobrobit svih građana Srbije. Odlučili smo da više nećemo dolaziti na šetnje jer su one postale gubljenje vremena – rekao je Vučetić za Insajder.net.

Kako su najavili studenti nove grupe „Kulturom protiv diktature“, njihove akcije trebalo bi da počnu već za par dana, a cilj im je da se „sačuva duh protesta od pre Uskrsa“, pa će formulisati konkretnije zahteve koji „zapravo mogu da promene nešto i doprinesu promenama u društvu nabolje“.

Između ostalog ova grupa postaviće pitanje zašto na RTS-u i RTV-u rade isključivo partijski kadrovi i zašto se mladim talentima ne daje šansa da prave drugačije programske sadržaje.

– Smatramo da se mora promeniti pristup prema mladima jer smo mi i dalje ovde, nismo otišli – kaže Vučetić.

Tokom praznika učesnici „Protesta protiv diktature“ nastavili su da se okupljaju na uobičajnom mestu, u 18 časova, na platou ispred Skupštine Srbije. Jedan od performansa koji je obeležio proteste u proteklu nedelju, 30. aprila, bio je ispred Ministarstva kulture i informisanja. Redakciji Danasa, kao i redakcijama NIN i televiziji N1, upućeno je saopštenje u kojem „Protest protiv diktature“ čestita i zahvaljuje ovim medijskim kućama što nisu „podlegli pritiscima vladajuće većine“. „Budući da je u poslednje vreme hajka na vaše medije i novinare najveća, odlučili smo da vas javno podržimo. Učinićemo za vas najmanje što možemo – danas ćemo izaći pred Ministarstvo kulture i informisanja da izrazimo svoje nezadovoljstvo njihovim radom i odnosom prema slobodnim medijima“, pisalo je u tom saopštenju.

Za prvi maj „Protest protiv diktature“ okupio je svoje učesnike na takozvani Prvomajski uranak, u 08.30 na platou ispred Skupštine Srbije, nakon čega su se studenti i ostali građani pridružili protestu sindikata.

„Zid plača“ ispred Skupštine će biti prekriven crnim?

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije, koje je uz saglasnost Grada i opštine Stari grad postavilo panoe žrtava rata ispred Skupštine Srbije, najavilo je da će „ukoliko država ne obezbedi ‘Zidu’ adekvatnu zaštitu“, biti primorano na takav potez 5. maja, simbolično u 12.44h – da ih prekrije crnim.

Panoi su u nekoliko navrata bili uništavani, početkom godine zbog vremenskih uslova i jakog vetra, zatim i na početku „Protesta protiv diktature“, a kako tvrde iz Udruženja, „ponižavanje, skrnavljenje i pogromi se dešavaju svakodnevno“.

„Zar su žrtve i mi, porodice, zaslužile da svakodnevno slušamo demonstrante gde uzvikuju vulgarne i pogrdne parole i psovke, prave buku pištaljkama i bubnjevima, na razglas puštaju muziku“, navodi se u dopisu Udruženja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari