– Grčki premijer Aleksis Cipras trenutno smatra da na jesen ne treba da dođe u svoju prvu zvaničnu posetu Srbiji, kažu za Danas dobro obavešteni izvori iz Atine, sa kojima smo komunicirali telefonskim i pisanim putem. Kako tvrde naši sagovornici, razlog za takvo mišljenje predsednika grčke vlade jeste to što u pokretu Siriza dominira stav da „premijer Srbije Aleksandar Vučić vodi pubertetsku politiku“. Izvori Danasa nisu želeli da preciziraju čime je nezadovoljna Atina kada je reč o potezima Vučića.

S druge strane, ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je početkom ove sedmice za Danas da će Cipras doći u Beograd tokom jesenjih meseci, ali da tačan datum još nije preciziran. Dačić i Cipras su se sreli prošle nedelje na ceremoniji otvaranja novog Sueckog kanala koju je Egipat organizovao u gradu Ismailija. „Sreli smo se u Egiptu, rekao mi je da će na jesen doći u Beograd“, kazao je šef srpske diplomatije.

Pojedini mediji u Srbiji u poslednje vreme učestalo tvrde da će zvanična Atina priznati nezavisnost Kosova. Između ostalog, list Blic piše da u paketu uslova koje Grčka mora da ispuni da bi dobila finansijsku pomoć Zapada stoji priznanje Kosova, uz konstataciju da će zbog „ranjive finansijske situacije Grčka morati da igra po notama zapadnih finansijera“, te da je Atina „ljuta“ zbog pojedinih izjava srpskog premijera, kao i ministra spoljnih poslova.

Podsetimo, premijer Srbije je za nemački Fokus mani izjavio da je razlika između Srbije i Grčke danas u tome što mi „odlučno idemo potpuno drugačijim putem nego Grčka, kako bismo savladali krizu, jer verujem da postoji drugačiji način“.

– Smanjili smo penzije i plate u javnom sektoru za 10 odsto, osvojili moderne zakone kojima se stvara fleksibilno tržište rada. Imamo novi zakon o privatizaciji, stečaju, nove zakone za investicije. Ali najvažnija promena je ona u glavama ljudi. Počeli smo da menjamo mentalitet i idemo u novom pravcu. Ali za to smo prvo morali da prihvatimo da je u prošlosti mnogo toga pogrešno rađeno – kazao je Vučić za nemački list.

Srpski premijer je istakao i da „moj prijatelj Cipras možda to ne voli da čuje i možda se ponekad i nervira i zbog mene, ali ja ću to reći jasno i glasno: Ako hoćete da prebrodite ekonomsku krizu ovih razmera, onda nema laganog i ugodnog puta, već samo teškog i doslednog. Uvereni smo da je samo tako moguć stvarni i trajni uspeh.“

 Šef grčke diplomatije Nikolaos Kocias je pre mesec dana istakao da će njegova država podržati članstvo Kosova u međunarodnim telima kao i u bezbednosnim organizacijama. Kocias je izrazio uverenje da će ti procesi služiti stabilnosti u regionu. Premijer Kosova Isa Mustafa je tada zahvalio šefu grčke diplomatije za podršku koju je Grčka dala u procesima učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije i integrativnim procesima u EU. Nakon sastanka sa šefom kosovske diplomatije Hašimom Tačijem, šef grčke diplomatije je rekao da to ne znači da bi Grčka mogla priznati Kosovo, već da predstavlja napor da se uspostave bolji odnosi Atine i Prištine.



 

Poruka ambasade



Ambasador Grčke u Srbiji Konstantinos Ikonomidis izjavio je u julu za Danas da Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ističući da „grčki stav o ovom pitanju ostaje nepromenjen“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari