Čitaku i Pacoli u pokušaju "prikupljanja političkih poena" iz rasprave sa Grenelom 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

„Dok predstavnici vlasti na Kosovu ostaju nemi na obeležavanje Vidovdana, tviter polemika bivših kosovskih zvaničnika Vljore Čitaku i Bedžeta Pacolija sa Ričardom Grenelom, izaslanikom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, bio je pokušaj prikupljanja političkih poena ovih opozicionara u kosovskoj javnosti, iz koje se Pacoli povukao shvativši da se ipak radi o bivšem predstavniku američke administracije.“

Ovako politikolog iz Kosovske Mitrovice Ognjen Gogić komentariše za Danas salve komentara i raspravu na društvenoj mreži Tviter koju je izazvala jedna objava Grenela.

Tvit Ričarda Grenela, izaslanika bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine povodom praznika Vidovdan izazvao je polemiku i oštre komentare bivše ambasadorke Kosova u Vašingtonu Vljore Čitaku, kao i bivšeg ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, koji je ipak kasnije obrisao svoje kritike Grenelu.

Gogić smatra da tviter polemika nije ništa više od dnevno-političkog pokušaja da se prikupe politički poeni.

„I Čitaku i Pacoli spadaju u opozicioni deo političkog sprektra koji u poslednje vreme nema mnogo prilika da se istakne. Osmani i Kurti su svojom nacionalističkom retorikom zaposeli čitav politički prostor. Oni inače ne propuštaju nijednu priliku da uputi oštre reči srpskoj strani. Međutim, Vidovdan su prećutali jer znaju da moraju da pokažu kako poštuju srpske verske i nacionalne praznike. Zanimljivo je da su njih dvoje u potpunosti prećutali Vidovdan. Niti su uputili čestitke niti prigovore tim povodom. Taj prazan prostor koji su oni ostavili je iskoristila opozicija kako bi konačno pokazala da i među njima ima nacionalista“, ističe naš sagovornik.

On podseća da je Ričard Grenel posebno nepopularna osoba među kosovskim Albancima jer se percipira kao neko ko je vršio pritisak na Prištinu da povuče trgovinske barijere u interesu Beograda, odnosno posle prislio Kosovo da potpiše Vašingtonski sporazum. Zato se posebno ceni kada se njemu “pokažu zubi“, kaže Gogić.

Ričard Grenel na društvenoj mreži Tviter je podsetio na obeležavanje srpskog praznika Vidovdan, što je privuklo pažnju među srpskom, ali i kosovskom javnošću, pa i negativne reakcije bivših kosovskih zvaničnika.

„Danas odajemo počast herojima Vidovdana. Na današnji dan 1389. godine počela je bitka protiv Osmanskog carstva na Kosovu. Danas je dan sećanja na Svetog kneza Lazara i srpske svete mučenike“, napisao je Grenel u svojoj objavi.

Kritike na ovu objavu Grenelu je uputio Bedžet Pacoli poručujući mu da nije „dobro informisan“.

„Dezinformisani ste. Ovo nije bila srpska bitka. To je bila bitka Balkanskog saveza protiv Osmanlija na Kosovu. Istorijske činjenice“, napisao je Pacoli.

Čitaku i Pacoli u pokušaju "prikupljanja političkih poena" iz rasprave sa Grenelom 2
Screnshoot/Twitter

Iako je bivši kosovski zvaničnik ubrzo obrisao svoj odgovor na Grenelu objavu, na društvenim mrežama nastavili su se komentari na Pacolijevu reakciju.

Gogić dodaje da se Pacoli verovatno „pokolebao“ jer je ipak reč o bivšem američkom zvaničniku.

„Mnogi u Prištini su se nadali da promena administracija u Vašingtonu znači i diskontinuitet sa Trampovom erom. Međutim, Sjedinjene Države su u više navrata podsetile Prištinu da mora da pokaže poštovanje prema svim američkim dužnosnicima, bez obzira na to što su pripadali Trampovom rukovodstvu“, primećuje Gogić.

Jedna od reakcija je bila i Vljore Čitaku, kojoj je Grenel odgovorio da treba da „pruži ruku“ pomirenja umesto što u svemu nalazi uvredu.

Čitaku je navela, slično kao i Pacoli pre nje, da bitka 1389. godine nije bila srpska bitka, već je u njoj učestvovala balkanska vojska koja se borila protiv Osmanlija.

„Bila je to balkanska vojska koja se borila protiv osmanskog osvajanja. Ova bitka je postala osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka držeći sve nas kao taoce“, napisala je Čitaku na svom tviter nalogu.

Posle te objave, oglasio se Grenel koji joj je savetovao da je bolje da „pruži ruku“, nego što „u svemu nalazi uvredu“.

„Suviše lako se nađete uvređenim. Mora da je iscrpljujuće kada u svemu pronalazite povod za bes. Ljudi žele posao i rešenja – pružite ruku“, poručio je Grenel.

O „vidovdanskoj“ tviter polemici oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ističući da kosovski političari „pokušavaju da otmu tuđu istoriju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari