Članice Evropske unije usaglasile se oko ukidanja viza Kosovu najkasnije 1. januara 2024. 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Članice Evropske unije (EU) usaglasile su konačni tekst o viznoj librealizaciji Kosova, koji predviđa da ukidanje viznog režima stupa na snagu u trenutku kada evropski sistem ETIAS bude potpuno funkcionalan, a najkasnije 1. januara 2024. godine.

Prema pozudanim izvorima Radija Slobodna Evropa (RSE), učesnici sastanka prihvatili su zahtev Španije da se krajnji datum ne poklapa sa njenim predsedavanjem EU.

Španija nije priznala kosovsku nezavisnost, zbog čega je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsedavanjem, koje će biti od 1. jula do 31. decembra 2023. godine.

To je razlog zašto je Španija jedna od država koje su 16. novembra prekinule takozvanu tihu proceduru, kada je trebalo da se usaglasi prethodni tekst, kojim bi vizna librealizacija stupila na snagu najkasnije 1. decembra 2023. godine.

Češka kao predsedavajuća EU i dalje pokušava da završi sve relevatne zakonodavne procedure do kraja ove godine. Budući da je tekst usaglašen, kako se saznaje, usvojiće ga ambasadori članica EU na sutrašnjem sastanku.

Planirano je da to pitanje bude pod “tačkom A”, što podrazumeva automatsko usvajanje teksta bez prethodne rasprave. U tom slučaju, završetak svih procedura do kraja decembra je realna opcija.

Prvi januar 2024, prema usaglašenom tekstu, smatra se najkasnijim rokom kada bi građani Kosova mogli da počnu da koriste bezvizni režim, a do ukidanja viza može doći i ranije ako evropski informativni sistem ETIAS bude poptuno funkcionalan, što EU planira pre kraja naredne godine.

ETIAS je sistem za davanje ovlašćenja za putovanje u zemlje Evropske unije koje pripadaju šengenskom prostoru. Konačnu odluku o prelasku spoljne granice donosi država članica EU prve destinacije.

Da bi prešli spoljnu šengensku granicu, putnici bez vize će morati da imaju i važeću putnu ispravu i ETIAS ovlašćenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.