Članovi Proglasa i Glasa Srbije potpisali dogovor u Topoli 1Foto: Za Kragujevac - Znamo se!

Otvorena građanska platforma (OGP) Glas Srbije i Inicijativa ProGlas potpisali su u Topoli „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, kojim se traži dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora.

OGP Glas Srbije, koja okuplja više udruženja, grupa građana, građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke banje, Topole, Petrovca na Mlavi i drugih mesta širom Srbije, saglasna je sa ocenom ProGlasa da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, a potpisivanjem dokumenta koji je inicirao ProGlas pridružuje se borbi za slobodne i poštene izbore.

Kao posebno važan, istaknut je zahtev za reviziju postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska, kao i zahtev za kontrolu biračkog spiska do izbornog dana.

Od javnog servisa je zatraženo da u skladu sa zakonskim obavezama potpuno istinito informiše građane o lokalnim i gradskim izborima, kao i da svi učesnici u izbornoj trci budu ravnopravno zastupljeni u programu. Taj zahtev se odnosi na celokupni prostor Srbije za koji javni medijski servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

U dogovoru se ističe nalog da ponovljeni gradski izbori za Grad Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova. Ocenjeno je da bi ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zatraženo je da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u istom danu kad i izbori za Grad Beograd.

Dogovorom je izražen nedvosmislen i obavezujući stav OGP Glas Srbije da neće stupati u bilo kakve oblike vlasti sa Srpskom naprednom strankom, političkim organizacijama koje sarađuju sa njom i političkim subjektima i organizacijama koje su bile uzrok ili su umešane u izborne zloupotrebe.

U dokumentu je potencirano da OGP ne odustaje od zahteva da se ustanovi pravna i politička odgovornost za izborne neregularnosti.

Dogovor od pet tačaka je u ime OGP Glas Srbije potpisao u subotu predsedavajući te platforme dr Miroslav Stojanović, a potpisivanju dokumenta u bioskopu u Topoli prisustvovali su osnivači Inicijative ProGlas glumica Svetlana Ceca Bojković, novinarka Biljana Stepanović i muzički novinar Petar Popović, kao i brojni predstavnici OGP iz mnogih delova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari