Crta: Neophodno pet promena da predstojeći izbori u Srbiji ne bi bili samo formalno demokratski

Ostavite komentar


  1. Kakvi izbori kada je korupcija visoka , po meni nemaju smisla, posebno što ta korupcija dolazi od vlasti bez ikakve odgovornosti, kao da je poziv na anarhizam pa da pravdaju svoje postupke.

  2. Bravo za Crtine predloge, međutim ubeđen sam da ni deo ovoga neće biti ispunjeno. Jednostavno vlast to ne želi. Potrebno je da narod shvati da li želi promene ili ne, da li želi da se društvo menja i kako. Još uvek nisam ubeđen da dobar deo društva želi da razmišlja u to, pravcu, što naravno odgovara vlasti. Zato i ne verujem u neke suštinske promene u famoznom dijalogu vlasti i opozicije.

  3. Do sada je postalo jasno da njih slobodni izbori nimalo ne zanimaju. Na izborima 2016. falsifikovano je ‘samo’ 3% glasova, sto za nase uslove nije bilo neobicno. Na izborima 2017. pokradeno je nekih 6%(3% na sam dan izbora, plus 3% kroz naknadno stampane listice). Zatim beogradski izbori 2018. oko 8%, uglavnom kroz manipulaciju sa birackim spiskovima i dovodjenjem biraca iz unutrasnjosti Ove godine pokusali su oko 12%, proslo im je 10%.(stvarna izlaznost bila je ispod 40%). Znaci da je procenat ukradenih glasova skoro ucetvorostrucen za samo 4 godine. Posto su svesni da im opada podrska medju biracima, oni se tu uopste nece zaustaviti. Na narednim izborima mogli bi da falsifikuju i celih 20%, ovogodisnji izbori su bili dobar probni poligon.

    1. Kako dodje do tih podataka? Možeš li nama neupućenima a zainteresovanima da pojasniš

  4. Kljucna je zloupotreba javnih resursa. Zbot toga veliki broj zaposlenih u javnom sektoru stimulisano ili pod pritiskom glasa za postojecu vlast. Pored toga, privatna preduzecakoja saradjeju sa javnim sektorom, takodje savetuju zaposlenima da glasaju za vladajuce, jer ako se vlast promeni i dodju neki drugi, verovatno ce biti manje posla. Cak i zaposleni u preduzecima u vlasnistvu stranaca dobro pamte kako je predsednik drzao govor na otvaranju koje se pretvorilo u stranacki miting. Naposletku, socijalno ugrozeni dobijaju novac za glasanje od mini izbornih stabova po kafanama u blizini birackih mesta. ispada da su penzioneri najmanje ucenjeni za glasanje, a na njih utice medijska kampanja u kojoj dominira sta ce im se desiti ako oni drugi dodju na vlast. Sa ovakvom zloupotrebom javnih resursa tesko moci do promena, cak i ako se mediji „otvore“, pa i ako se opozicija ujedini!

  5. podržavam predloge Crte.Ali,najveći problem je ova i ovakva opozicija,kao da ju je vlast formirala.Kada se pronađe vođa sa čistom biografijom i programom kuda treba idemo ,iSrbija na prvom mestu,onda je moguće i mnogo toga.

  6. Aman, sve to rečeno, plus 1) ažuriranje biračkih spiskova i 2) kontrola izbora- sa pokrivenošću biračkih mesta 100%, kao 2000-te. Bez toga nema ni „I“ od izbora.

Ostavite komentar


Politika

Žiofre: Buduće ime za Srbiju je EU 10

Žiofre: Buduće ime za Srbiju je EU

Francusko-srpska privredna komora (CCIFS) organizovala je večeras u Beogradu Gala veče povodom 15 godina rada pod nazivom ''Dobrodošli u budućnost", a tim povodom šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre naglasio je da je "EU buduće ime za Srbiju", prenosi RTV.

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.