Crta: Zakletva predsednika očekuje se 31. maja, vlast u Beogradu za pet nedelja 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Zamenik programskog direktora organizacije Crta Pavle Dimitrijević, posle usvajanja konačnih rezultata predsedničkih i beogradskih izbora, kaže da se očekuje da polaganje zakletve predsednika bude 31. maja, a da se konstituisanje Skupštine Beograda, a potom i izbor gradonačelnika može očekivati za oko pet nedelja.

Podsećamo, Republička izborna komisija napokon je usvojila konačne rezultate predsedničkih izbora, a gradska beogradskih.

Na pitanje kada bi trebalo da očekujemo formalizaciju, odnosno inauguraciju i postavljanje predsednika za predsednika, Dimitrijević za N1 Studio Live ističe da zakonski rokovi kažu da je 31. maj datum kada ističe postojeći mandat predsednika i da možemo očekivati da tada bude i polaganje zakletve novog (starog) predsednika.

On je naglasio da se, međutim, postavlja pitanje pred kojim parlamentom će se dogoditi polaganje zakletve. Ako se ne završi izborni proces za parlamentarne izbore do 31. maja, onda će polaganje zakletve biti pred starim parlamentom, što zakon dozvoljava, kaže Dimitrijević.

Što se tiče konstituisanja beogradskog parlamenta i izbora gradonačelnika, Dimitrijević ukazuje da je, da bi se desile te radnje, potrebno da GIK dodeli mandate izabranim odbornicima, što će se dogoditi po isteku rokova za osporavanje konačnih rezultata izbora, a krajnji rok za to je sedam dana –  i on je već počeo da teče. Po dodeli mandata, predstoji rok od mesec dana za konstituisanje Skupštine i onda možemo govoriti o izboru samog gradonačelnika, objasnio je on.

Sa druge strane, rok za formiranje parlamenta, a samim tim i Vlade, dodatno je produžen pošto će se glasanje još jednom ponoviti na biračkom mestu u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac.

Dimitrijević kaže da za novi republički parlament i dalje ne znamo koji će biti razvoj situacije i kada će biti ponovljeni izbori u Velikom Trnovcu, kao i da li će se neko žaliti na rešenje koje je RIK doneo juče. „Teško je napraviti procenu, ali kada znamo da se na dosadašnjim izborima svaki čin osporavao u Velikom Trnovcu, teško možemo da očekujemo da će izborni proces za republički parlament da bude okončan do 31. maja, ali ne možemo sa sigurnošću to da tvrdimo“, kaže.

Upitan Kako je moguće da se u Velikom Trnovcu glasa po treći put i kako nije moguće obezbediti regularnost na tom jednom biračkom mestu, Dimitrijević navodi da je to pitanje za biračke odbore i za one koji su zaduženi da sprovedu glasanje. On ukazuje i na različite razloge zbog kojih je u prethodna dva navrata ponovljeno glasanje u tom mestu – prvi izbori su ponovljeni jer je prvi birač bio i član biračkog odbora, pa je Upravni sud našao da je to osnov za ponavljanje izbora, dok je na drugom ponavljanju bila akumulacija različitih nepravilnosti, od kojih su neke iskorišćene za prigovor koji je koalicija oko SPS podnela.

U pitanju, je podseća, bilo glasanje bez ličnih karata, bez potvrđivanja identiteta a jedno lice glasalo je iako nema važeća dokumenta. „To jesu nepravilnosti koje je i Crta zabeležila, ali osnovni problem je edukacija birača koja moraju da znaju šta su im prava ali i zakonska ograničenja – da ne može da glasa bez provere identiteta i lične karte“, istakao je Dimitrijević.

Rezultati poništenog glasanja u Velikom Trnovcu, trećeg po redu, uveli bi u parlament Šaipa Kamberija kao jedinog poslanika Koalicije Albanaca doline.

„Sastav Skupštine bi se promenio tako što bi jedan mandat manje imala koalicija oko SPS. Samim tim, glasanje na ovom biračkom mestu je važno jer se odražava na sastav parlamenta, a prema ovim rezultatima koje sada imamo, jedno poslaničko mesto ide Kamberiju“, navodi Dimitrijević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari