Curić nova predsednica BNV, Džudžo razrešen 1Jasmina Curić Foto: sandzak.rs

Većnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) razrešili su na današnjoj sednici dosadašnjeg predsednika Esada Džudža i na tu poziciju izabrali Jasminu Curić sa liste „Samoopredjeljenje“.

Curić, doktorka agronomije, izjavila je da je „izbor za predsednicu velika čast i obaveza jer je BNV najveće političko i predstavničko telo Bošnjaka“.

„Zahvaljujem predlagaču i većnicima koji su mi glasovima dali poverenje, a sve Bošnjake pozivam da zajednički radimo na istim ciljevima. Radiću u interesu gradjana Sandžaka, posebno Bošnjaka, poštujući izbornu volju, a sve u pravcu boljeg pravno i ekonomski sigurnijeg života gradjana Sandžaka“, kratko je poručila Curić.

Za potpredsednike BNV izabrani su politikolog Muhedin Fijuljanin i doktor filoloških nauka Fuad Baćićanin u ime „Samoopredjeljenja“, kao i univerzitetski profesor Sait Kačapor i profesor istorije Esad Rahić sa liste „Vakat je“.

Za smenjivanje dosadašnjeg predsednika, kao i za izbor Curić i četiri potpredsednika glasalo je 18 većnika sa listi „Samoopredjeljenje“ i „Vakat je“, dok su članovi „Matice bošnjačke“ bili uzdržani.

Predstavnik „Matice bošnjačke“, Jahja Fehratović, kazao je da nije u redu što je sednica održana a da dosadašnji predsednik nije imao priliku da obrazloži ostavku.

„Nova predsednica nema dodirnih tačaka sa ingerencijama BNV, ona je doktor poljoprivrednih nauka, a poljoprivreda nije u ingerencijama Veća, već obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika. Ne verujemo da će ova većina dugo potrajati, a mi ćemo pratiti šta se radi, opravdaćemo svoje mandate i pokušati da napravimo korist za Bošnjake“, istakao je Fehratović.

Potpredsednik BNV i predstavnik liste „Vakat je“ Esad Rahić naglasio je da su većnici sa te liste glasali za smenjivanje Esada Džudža jer je o toj poziciji odlučivalo „Samoopredjeljenje“ kojem, kao većinskom partneru, pripada to mesto.

„Ko će biti predsednik ove krovne institucije Bošnjaka i ko će biti smenjen odlučuje ‘Samoopredjeljenje’. To je funkcija koja pripada njima i oni odlučuju o tome, a mi smo odan i pouzdan koalicioni partner koji nema, niti će imati, ambiciju na to mesto. Nova predsednica će u nama imati iskrenog saveznika, savetnika i partnera koji joj stoji na raspolaganju“, izjavio je Rahić.

On nije želeo da odgovori da li većnici te liste podržavaju zahtev da Sandžak dobije specijalni status, već je pročitao vitalne principe koje su dostavili koalicionim partnerima na usaglašavanje.

„Prvi princip je depolitizacija i departizacija BNV, drugi fokusiranje na poslove koji su u nadležnosti Veća, treći saradnja sa državnim organima i institucija Srbije, kao i savetima ostalih nacionalnih manjina u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije i medjunarodnim konvencijama, četvrti je konsensuz, a ne preglasavanje o svim važnim pitanjima i peti da se u ime Veća u javnost mogu iznositi samo stavovi i zaključci dogovoreni na zvaničnim organima“, dodao je Rahić.

Glasovima svih prisutnih većnika usvojena je i odluka da 28. septembar bude proglašen za Dan Bošnjaka, kao „nacionalni blagdan Bošnjaka u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari