Ćuta pitao o rudniku u Dimitrovgradu, Đedović kaže da se tek istražuje 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Narodni poslanik „Moramo Zajedno“ Aleksandar Jovanović Ćuta pitao je danas u Skupštini Srbije po kojem zakonu se postupa kada neko želi da otvori rudnik, odnosno da li se i na rudnike odnosi Zakon o planiranju i izgradnji kojim je dozvoljena konverzija zemljišta.

On je preneo da se na pojedine poljoprivrednike iz sela Mazgoš iz okoline Dimitrovgrada vrši pritisak da prodaju zemlju zbog rudnika.

Ministarki energetike Dubravki Đedović poručio je da 30 godina narod strepi „da li će da dođe neki vladin strateški pajtos i da ih otera“.

Ministarku je pozvao da dođe na sednicu skupštinskog Odbora za zaštitiu životne sredine i da ode „na bugarsku granicu i pogleda ljude u oči“ i objasni u čemu je javni interes pravljenja rudnika, osim što korist imaju predsednik Opštine Dimitrovgrad i vlast.

Jovanović je kritikova ministra Sinišu Malog što govori o lošim potezima bivše vlasti, jer je i sam bio njen deo.

„Evo Natašu Jovanović ja kad vidim, ja se vratim u detinjstvo koje nije bilo srećno“, rekao je poslanik.

Nataša Jovanović iz SNS odgovorila je da su poslanik Jovanović i ona isto godište, ali su ona i Ivica Dačić kao najmlađi poslanici ušli u Skupštinu pre 30 godina i da su to možda neke „Ćutine traume iz detinjstva“.

Ministar građevinarstva Goran Vesić odgovorio je da se sve o čemu je Jovanović govorio odnosi na Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a da Zakon o planiranju i izgradnji ne tretira oblast rudarstva.

Ministarka Đedović je rekla da se u selu Mazgoš ne vrši eksploatacija uglja, već istraživanja kakva se istovremeno rade i u Bugarskoj, s druge strane granice.

Prethodno su u popodnevnom delu rasprave sve predložene zakone podržali Edis Durgutović iz SDPS i Dragan Marković iz Jedinstvene Srbije.

Marković se osvrnuo i na rad anketnog odbora o dva majska masovna ubistva u Beogradu i okolini i ocenio da je formiranje odbora bila velika greška.

On je naveo da je bio protiv Anketnog odbora (iako je glasao za), a da sad „nije trenutak“ za njegov rad jer prvo treba da pravosuđe završi svoj posao.

Poslanici vode objedinjenu raspravu o 30 tačaka dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari