Cvijanov: Vučićevo okretanje Zapadu loše za njega, ali dobro za Srbiju 1Norbert Cvijanov; foto: Printscreen/YouTube/N1

Norbert Cvijanov, v.d. predsednik Nove stranke, u intervjuu za Danas o istupanja Nove iz organizacije liberale jugoistočne Evrope LIBSEEN zbog pristupanja Demokratske partije Kosova, čiji je osnivač Hašim Tači, kaže da je smatrao da nije nužno da u diskusiji učestvuje, jer je Nova na diskusijama mesecima unazad govorila da za ulazak DPK nije, ali i da je pristupanje ove stranke plod lobiranja.

LIBSEEN i Natan Albahari (PSG) su rekli da Vi niste ni učestvovali u diskusiji, ni glasali protiv prijema Demokratske partije Kosova u ovu organizaciju. Šta se desilo na toj sednici?

Naglašeno je bilo da se o tome pričalo dva dana, međutim diskusija o tome je trajala 15 minuta. Javilo se više njih, između ostalih i Jovan Jovanović iz Građanske platforme, predstavnik ALDE-a, kao i predstavnik DPK. Što se tiče glasanja mi smo bili protiv kao nekoliko puta unazad. Sve je ovo urađeno po nekom unutrašnjem dogovoru, što nije problem, ali je tempirano da bude posle izbora u Srbiji, jer se zna kakva bi reakcija bila u Srbiji. Ne mogu da tvrdim ko je za koga lobirao, jer nama se niko nije obratio zato što smo odmah rekli da nismo za to, ali lobiranje postoji svugde. Mi i dalje smatramo da ne možemo da budemo u istoj organizaciji u kojoj je i stranka koja se nije jasno distancirala od svojih osnivača i mnogih članova koji imaju optužbe za teške ratne zločine, organizovan kriminal, nehumano ponašanje prema zarobljenicima. To je bila jednoglasna odluka hitno sazvanog predsedništva. Ne možemo da nosimo taj teret. Albahari je rekao da se bavimo nacionalizmom. To je podlo sa njegove strane, možda u afektu je rečeno, ali je za nas uvreda.

Šta danas mislite o postupku Movsesijana?

Nekoliko puta smo se čuli telefon. On je to uradio iz ličnih razloga, ja u to ne mogu da ulazim i tu nema šta da se preispituje. Razlog je verovatno bio i rezultat na izborima. On je i dalje član i koristićemo njegove savetodavne usluge ukoliko ih bude imao i ukoliko bude želeo da pomogne radu stranke u budućnosti.

Do kada ćete Vi biti v.d. predsednik i hoćete li se kandidovati za predsednika stranke?

Do konferencije koja bi trebalo da bude u naredna dva meseca. Iako imam poverenje nekih odbora po Srbiji, razmišljam da li da se kandidujem. Verovatno neću, jer je to velika odgovornost. Ne zato što sam neodgovoran, već s obzirom na privatne poslove ne bih mogao dovoljno da se posvetim radu stranke.

Kolika je danas politička relevantnost Nove stranke, shodno i rezultatima sa izbora 2020. godine i 2022. godine, kada u okviru koalicija niste prešli cenzus?

Može se reći da su izbori kriterijum, ali znamo da su oni bili neregularni. Šta znači zapravo biti politički relevantan? Naša politička organizacija je bila aktivna i zagovarala izlazak na izbore i onda kada je zagovaran bojkot kao najbolje rešenje. Mi smo i 2020. osvojili određen broj glasova, koji bi bio veći da nije bilo bojkota. Lično mislim da bi trebalo da dođe do sinergije dosta političkih subjekata. Ne bih mogao da kažem da ijedna politička organizacija ime neku relevantnost. Samim tim što opozicione organizacije između sebe imaju nesuglasice i sukobe, tu postoje i ogromne sujete što je strašno. Potreban je potpun politički reset da bi se moglo suprostaviti monstrumu zvanom Srpska napredna stranka, figurativno rečeno.

Jeste li uspeli da održite članstvo nakon izbornog neuspeha?

Neznatan broj ljudi je otišao, mogu da izbrojim na prste dve ruke. Apsolutno smo održali članstvo.

Cvijanov: Vučićevo okretanje Zapadu loše za njega, ali dobro za Srbiju 2
Bivši predsednik Nove Movsesijan i predsednik PSG Grbović; Foto: FoNet/ Bozana Pavlica

Kako ćete izaći na prevremene beogradske izbore? Jeste li se dodatno udaljili sa PSG?

Potrebna saradnja sa svim opozicionim strankama u jednoj ili dve kolone. To je jedini recept za pobedu. Drugo nema. Ne mogu da kažem da je glasanje udaljilo PSG i nas, jer nismo ni imali bili toliko bliski. Imali smo ideju o sjedinjavanju nas kao političke stranke osnovane sa 10.000 potpisa i njih kao jedne grupacije, ali tu se zastalo jer se zahtevalo da se zovemo Pokret slobodnih građana, a mi smo bili za potpuni ribrending. Ne isključujem saradnju, međutim moraju stvari da se postave na zdrave osnove, bez licemernog postupanja i nipodaštavanja partnera.

Cvijanov: Vučićevo okretanje Zapadu loše za njega, ali dobro za Srbiju 3
Vučić i Šarl Mišel; foto FoNet Zoran Mrđa

Verujete li u Vučićevo okretanje Zapadu?

Njemu lično ne može niko već da veruje. On je čovek koji svaki dan preti samoubistvom. Dobro je to napisao Bojan Pajtić, ako neko svaki dan preti suicidom on je radno nesposoban. Ako se okrene to je dobro za Srbiju. Možda nije dobro za njega, ali je dobro za Srbiju kao takvo. Ako se ne okrene mi smo osuđeni unapred 50 godina. Vidite kako se svet brzo razvija, u poslednja dva meseca kompletan svet se ujedinjuje po temama koje su katastrofalne za globalnu politiku. Verujem da je on u izuzetno teškoj poziciji, u koju ga je dovelo njegovo sedenje na tri stolice. Bilo koji potez da povuče, ne bih mu bio u koži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari