Da li će Bosna opstati i ko crta granice na Kosovu 1Foto: Timoti Les /  Žan-Kristof Buison

Da li se realpolitika vraća u odnosu Evropske unije prema Zapadnom Balkanu, pitanje je na koje će pokušati da odgovore učesnici međunarodne konferencije, među kojima je i Timoti Les, istraživač na Geopolitičkom forumu Kembridž univerziteta i bivši britanski diplomata na Balkanu.

Les smatra da je širenje Evropske unije završeno, EU će potonuti dublje u krizu, a slabe države kao što je Bosna neće preživeti, što će otvoriti prostor za promene na Balkanu. Zapad bi, po njegovom mišljenju, trebalo da preduzme mere kako bi se ove promene omogućile i kako bi se sprečilo izbijanje nasilja.

O tome ko odlučuje o Balkanu, da li se udaljavamo od članstva u EU i šta možemo da očekujemo u narednom periodu govoriće i drugi gosti, istraživači, savetnici, novinari i bivše diplomate iz Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Grčke i Italije.

O novoj bezbednosnoj arhitekturi za Balkan u koju se uključuju Rusija i Turska govoriće Vinfrid Fajt sa Univerziteta u Frajburgu. O tome zašto je regionu potrebno ubrzano socioekonomsko usklađivanje sa Evropskom unijom izlagaće Mateo Bonomi sa Instituta za međunarodne odnose u Rimu.

Osvrt na različite politike članica Evropske unije prema Kosovu daće Joanis Armakolas, šef programa za jugoistočnu Evropu pri Grčkoj fondaciji za spoljnu i evropsku politiku. Učestvovaće i Andrea Lorenco Kapuzela, nekadašnji šef ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu. Posebno, o uloga Francuske na Balkanu, govoriće Pijer Pan, novinar, autor knjiga o Kosovu i Kušneru, ali i Žan-Kristof Buison, zamenik direktora Figaro magazina. On će govoriti i na temu „Kosovo: ko crta granice“. Podsetimo, obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata u Parizu podstaklo je Buisona da napiše tekst koji je imao ogroman odjek u Francuskoj, ali i u Srbiji.

Konferencija se održava dva dana – u ponedeljak i utorak, 3. i 4. decembra, u Medija centru u Beogradu. Raspored tema i učesnika dostupni su na sajtu organizatora Istraživačko-izdavačkog centra Demostat (www.demostat.rs).

Moderatori konferencije biće Ana Otašević, Marija Stojanović, Ljubica Gojgić i Nataša Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari