Da li će se Vučić sresti sa Putinom u Kini? 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Dok Evropska unija organizuje samit – Berlinski proces – za zemlje Zapadnog Balkana u Tirani, na kojem evropski lideri, kao nikada do sada šalju jasnu poruku da su spremni za proširenje, a premijerka Srbije kasni na fotografisanje, očigledno frustrirana zastavom i prisustvom premijera Kosova,predsednik Srbije potpisuje ugovore o slobodnoj trgovini u Kini i, pretpostavlja se, iz ranijih izjava, priželjkuje susret sa Vladimirom Putinom.

Naime, Vučić je, uprkos tome što je još pre više od mesec dana izjavio da bi mogao da se sretne sa predsednikom Rusije, tokom aktuelne posete Pekingu, sada to i sam relativizovao, izjavivši pred put u Kinu da nema zakazan sastanak sa liderom Ruske Federacije.

Podsetimo, u međuvremenu se dogodio teroristički napad u mestu Banjska, na severu Kosova, u kojem su živote izgubili trojica Srbina i jedan Albanac, kosovski policajac, a potpredsednik Srpske liste Milan Radoičoć, priznao je da je učestvovao u organizaciji ove tragedije.

Srpska lista je, evidentno, pod potpunom kontrolom Aleksandra Vučića.

O tome da Rusiji, odnosno Vladimiru Putinu odigrava kriza na Kosovu, odnosno da se ne uspostavi bilo kakva normalizacija odnosa između Srba i kosovskih Albanaca, odavno je uvreženi stav većine posmatrača prlika. Onih koji su, takoreći, zapadno orijentisani.

Prema rečima Radomira Diklića, bivšeg ambasadora Srbije u Francuskoj, Aleksandar Vučić je predsednik svih građana Srbije, pa bi „shodno tome morao bi da vodi računa o najboljem interesu većine stanovnika Srbije“.

– Najavljeni sastanci sa kineskim i ruskim predsednika nisu, čini mi se, ono što Srbiji trenutno treba. Posebno ne sa Vladimirom Putinom. Možda se Vučiću danas čini da je ruska agresija na Ukrajinu otišla u drugi plan zbog rata Izraela i Hezbolaha, ta da će njegov susret sa Putinom proći , kako se to moderno kaže, „ispod radara“ zainteresovanih u međunarodno zajednici. Neće, kaže naš sagovornik.

Da li će se Vučić sresti sa Putinom u Kini? 2
Foto: YouTube/Insajder Video/Printscreen

Prema njegovim rečima, oni koji se bave Srbijom uredno će nam upisati još jednu „ličnu grešku „.

– Ali predsednika Srbije to ne brine mnogo. Lična se upisuje Srbiji a ne, bar ne javno, njemu. Trenutno, naglašavam, trenutno on misli da ima samo korist, odnosno da će poljuljani rejting njegov lični ali i SNS, biti makar stabilizovan. Tome treba da doprinese i potpisani sporazum sa Kinom o slobodnoj trgovini. Preko njega Vučić šalje poruku poljoprivrednicima da brine o njima, mada se sa velikom izvesnoscu moze predvideti da će najveću korist imati zemljisni veleposednici, vlasnici hladnjača, izvoznici i njima slični – kaže sagovornik Danasa.

Kako dodaje, ono zbog čega, možda, Vučić žali, je što se susreti ne dešavaju malo kasnije a bliže izborima.

– Ali za podsećanje na „međunarodni uspeh“ će se brinuti za to zaduženi mediji. Ukratko – Srbiji susret Vučić – Putin u ovom trenutku nije bio neophodan. Vučiću i Putinu za unutrašnju upotrebu – jeste. Ali još stari Rimljani su rekli „Quod licet Jovi, non licet bovi“ ili „što priliči Jupiteru, ne priliči volu“. Podelu uloga ostavljam čitaocima – zaključuje Radomir Diklić.

Balša Božović, predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, ističe za Danas da Aleksandar Vučić vodi nacionalističku i antievropsku politiku.

– Takva politika odgovara njegovim saveznicima u Moskvi. Tako je bilo 1999. dok je bio ministar Slobodana Milošević, tako je i danas, iako su ovih 12 godina naši partneri sa Zapada bili isuviše naivni u uverenju da mogu da ga odvoje od Rusije ili Kine – kaže on.

Da li će se Vučić sresti sa Putinom u Kini? 3
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Očekivano je da je da Vučić bude na samitu u Kini, napominje, dok se ostale države na Zapadnom balkanu bore za priliku da uđu u EU.

– Nema u njegovoj politici nikakve “neutralnosti”. Njega Berlinski proces i EU ne zanimaju. Na kraju, Kina i Rusija su deo njegove spoljne politike i to predstavlja veliku opasnost po mir na Balkanu. Građani Srbije će i ovog puta platiti račune takve pogrešne politike baš kao što su plaćali krajem devedesetih. Vučić će se videti sa Putinom samo ukoliko to bude bilo u interesu Rusije, tu ne odlučuje Vučić, on je samo marioneta – zaključuje Balša Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari