Počeo samit Berlinskog procesa u Tirani, izvedena "Otmica Evrope" (FOTO) 1Prinskrin Jutjub/Siri

Samit Berlinskog procesa počeo je danas u Tirani, u Albaniji, što je prvi put da se organizuje u zemlji koja nije članica Evropske unije, kako ističe agencija Beta.

Evropski zvaničnici su pristigli u Tiranu, nemački kancelar Olaf Šolc, predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen i drugi.

Na početku, u svečanoj sali izvedena je  plesna koreografiju i „otkrivanje“ slike „Otmica Evrope“ italijanskog slikara Đan Domenika Ćerinija iz 17. veka.

Počeo samit Berlinskog procesa u Tirani, izvedena "Otmica Evrope" (FOTO) 2
Printskrin Jutjub/Siri

Teme radnih sesija je integracija Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i zelena i digitalna tranzicija, dok će na agendi radnog ručka biti dobrosusedski odnosi i bilateralna pitanja.

Samit se održava u Piramidi, betonskoj građevini koja je napravljena da bude muzej Envera Hodže, a sada rekonstruisana i biće omladinski centar, sa kafićima i prostorima za kreativno izražavanje i obrazovanje.

Najavljeno je da će u okviru Samita biti potpisan sporazum o priznavanju profesionalnih kvalifikacija između zemalja regiona.

Na kraju samita, novinarima bi trebalo da se obrate domaćin skupa, premijer Albanije Edi Rama, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i nemački kancelar Olaf Šolc.

Fon der Lajen i Rama će svečano otvoriti novi kampus Koledža Evrope u Tirani, zajedno sa rektorkom Federikom Mogerini, bivšom šeficom evropske diplomatije.

Počeo samit Berlinskog procesa u Tirani, izvedena "Otmica Evrope" (FOTO) 3
Printskrin Jutjub/Siri

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je nemačka vlada, u vreme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Posle tog samita u Berlinu, domaćini su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj, 2020. Sofija i 2022. Berlin.

Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari