Da li je većinsko „NE“ na referendumu otkazalo posetu šefa države Novom Sadu 1foto:preuzeto sa tviter naloga Igora irovića

Većina Novosađana koji su glasali na referendumu o ustavnim promenama zaokružila je „ne“ i time nanela ozbiljan udarac vladajućem režimu, ocenjuju analitičari i opozicioni političari, dok u vladajućim SNS i SPS ne komentarišu izjašnjavanje građana.

Prema zvaničnim rezultatima sa sajta Republičke izborne komisije sa 208 biračkih mesta u Novom Sadu za potvrđivanje pedloženih promena glasalo je 48.715, dok je protiv bilo 56.774 građana.

Ovako loš rezultat u glavnom gradu Vojvodine, kako se ocenjuje, bio je razlog zašto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naprasno otkazao posetu Novom Sadu, gde je trebalo da u kvartu Jugovićevo prisustvuje podeli ključeva stanova pripadnicima snaga bezbednosti i porodicama poginulih boraca i tako još jednom zloupotrebi funkcionersku kampanju za sopstvenu promociju pred aprilske izbore.

Vučićev dolazak najavljen je medijima u nedelju oko 19.30 časova, kada još nisu bili poznate referendumske brojke, a poseta je otkazana malo posle devet časova, gotovo pred početak obliska izgradnje kanalizacije u Kisaču, a potom podele ključeva stanova.

Umesto Vučića došla je premijerka Ana Brnabić, koja nije bila najavljena u prvobitnoj verziji.

Da državni i partijski vrh SNS nije zadovoljan rezultatima referenduma u najvećim gradovima, a posebno u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, bilo je jasno i iz izjave Ane Brnabić agenciji Beta.

„Predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) nije zadovoljan. Zadovoljan je što smo uspeli da izguramo ovako važnu reformu ali nije zadovoljan rezultatima“, rekla je ona.

Brnabić, koja je i poverenica Srpske napredne stranke (SNS) za Beograd, je rekla da je nakon objavljivanja podataka o izlaznosti i prvim rezultatima glasanja na referendumu Vučić, koji je i predsednik SNS, „izašao iz prostorija stranke uz reči ‘Vi ste pametni uzmite sami pa vodite stranku’“.

Otkazivanje Vučićeve posete potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković je ocenio kao „crveni karton“ potpredsdniku SNS i lideru naprednjaka u Novom Sadu Milošu Vučeviću. Žuti karton je usledio zbog masovnih demonstracija i blokada mostova i raskrsnica u znak protivljenja nakaradnim zakonima.

„Na referendumu je doživeo još veći poraz i debakl. Nije mogao sakriti i pored činjenice da je deo opoziciono orijentisanih građana bojkotovao referendum i što su glasove brojali aktivisti SNS“, smatra Novaković i ocenjuje da je to uvod u „aprilski brodolom“.

Politikolog dr Duško Radosavljević kaže da nije iznenađen rezultatima u Novom Sadu, ali i da je razočaran jer je očekivao više negativnih odgovora.

„Zaboravili smo da se mnogobrojne afere i nečasni potezi najviše vuku u Novom Sadu. Ljudi objektivno vide da grad za ovih 10 godina naprednjačke valsti radikalno propada. Niz je promašenih političkih i ekonomskih investicija, koje su praćene ruiniranjam gradskog jezgra, urušavanjem komunalnih sistema“, navodi Radosavljević, uveren da je rezultat friziran i da je mnogo više građana reklo „ne“.

Na ogromnom broju biračkih mesta u gradu sa manjom ili većom razlikom pobedili su protivnici predloženih promena.

„Očigledno da čovek sa Vučićevom debljinom političkog i svakog drugog obraza nije mogao juče da dođe i da seiri po Novom Sadu, a da zna kakvi su bili rezutati isforsiranog referenduma. Možda ga ovi rezultati odmaknu od ideje da raspiše parlamentarne izbore“, kaže dr Radosavljević.

Predsednica Gradskog odbora SSP dr Danijela Grujić kaže da je ovo dobra priprema za mnogo važniji datum.
„Za nas je pravo referendumsko pitanje 3. aprila. Tu će se građani opredeljivati u kakvom sistemu žele da žive. Sprovoditi ustavne promene može samo ozbiljna vlast“, naglašava dr Grujić.

Akcija progresivne Vojvodine smatra da je jasno da građani nisu protiv pozitivnih reformi, već su protiv bilo čega što dolazi kao predlog od vlasti, koja je izgubila osećaj za realnost i poverenje običnog čoveka.

„Novi Sad je pokazao da se više neće pokoravati sili i pretnjama. Novi Sad jeste bio pokoravan, ali se uvek izborio za svoju slobodu“, ocenila je Akcija progresivne Vojvodine.

Svi su tu samo njega nema

Uručenju ključeva 25 stanova pripadnicima bezbednosnih struktura i porodicama poginulih prisustvovali su predsednica Vlade Ana Brnabić, ministri odbrane Nebojša Stefanović, pravde Maja Popović, građevinarstva Tomislav Momirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor BIA Bratislav Gašić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari