Da li je Vučić najavio novi korak Srbije posle odgovora koji čeka od Kfora? 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogući naredni korak Srbije u pokušaju da držeći se Rezolucije 1244 traži vraćanje bezebednosnih snaga Srbije na Kosovo.

On je u utorak uveče obraćajući se javnosti iz Bakua i reagujući na izjavu nemačkog ambasadora na Kosovu između ostalog rekao da umesto da Srbija dobije odgovor od Kfora na nedavno poslat zahtev o vraćanju snaga, dobijamo odgovore od svih političara a ponajviše iz Nemačke. I to od ministrake spoljnih poslova, preko, kako je rekao, „svemogućeg ambasadora u Prištini“ do toga da mu je ambasadorka Nemačke u Beogradu rekla da je to potpuno neprijhavtljivo za Nemačku.

– Jel su postali komandanti Kfora ili su postali članica Saveta bezbednosti pošto nisam obevešten. Mi bismo u drugoj instanci mogli da to zahtevamo od Saveta bezbenosti kao nekog ko je izglasao tu rezoluciju. Ali na kraju nisam razumeo kakve to veze ima sa Nemačkom – kazao je između ostalog Vučić.

Deo upućene javnosti nije se složio ni sa slanjem zahteva Kforu, a sad se postavlja i pitanje da li će se zahtevom SB UN išta postići ukoliko Srbija dobije negativan odgovor od misije UN na Kosovu.

Radomir Diklić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, za Danas kaže da svaka zemlja članica može da se obrati SB ali u ovom slučaju ne bi došlo ni do kakvog praktičnog efekta, osim eventualne rasprave.

Na pitanje da li bi čak i rasprava išla na ruku predsedniku Vučiću za potrebe u domaćoj javnosti, odgovara da takav potez može da bude pokušaj jeftinog nastavka „brige“ o Srbima na Kosovu.

– Suštinski, u SB imate tri stalna člana sa pravom veta Francusku, Ameriku i Veliku Britaniju i prema tome konkretnog rezultata ne može da bude i nema teorijske šanse da će se išta postići – ukazuje Diklić.

Sa tim se slaže i Dragoslav Rašeta iz Novog trećeg puta, koji za Danas navodi da to ne bi bio delotvoran potez.

– Mislim da to ne bi bio delotvoran potez budući da je rezolucijom 1244 jasno određeno u kojim slučajevima bi povratak srpskih snaga bio dozvoljen, i za svaki od njih je neophodna dozvola KFORa. Žalba SBUN ne bi dovela do povoljnog ishoda s obzirom na to da bi tri stalne članice sigurno odbacile takvu žalbu – zaključuje on.

Podsetimo, na administrativnom prelazu Merdare Kforu je 16. decembra predat zahtev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM, preneo je RTS.

Kfor je nakon toga saopštio da razmatra zahtev, ali odgovora još nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari